Religieuze ambtenaar die homohuwelijken tegenhoudt aangeklaagd in de VS

Rowan County Clerk Kim Davis, right, talks with David Moore following her office's refusal to issue marriage licenses at the Rowan County Courthouse in Morehead, Ky., Tuesday, Sept. 1, 2015. Although her appeal to the U.S. Supreme Court was denied, Davis still refuses to issue marriage licenses. (AP Photo/Timothy D. Easley)

Een ambtenaar in de Amerikaanse staat Kentucky moet voor de rechter verschijnen omdat ze weigert huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te voltrekken. Kim Davis roept de “autoriteit van God” in. 

Davis stopte in juni met het uitvaardigen van huwelijksaktes aan alle stellen, nadat het Hooggerechtshof had bepaald dat het verbod op het homohuwelijk strijdig is met de grondwet.

Hetero- en homoseksuele stellen spanden een rechtszaak aan en argumenteerden dat Davis haar taken moet uitvoeren, ongeacht haar religieuze overtuigingen, of ontslag moet nemen. De koppels werden in het gelijk gesteld en ook in het beroep haalde Davis bakzeil.

“Hemel en hel”

De advocaten van Davis stapten naar het Hooggerechtshof, maar dat hof weigerde de zaak in behandeling te nemen. Toen een aantal koppels dinsdag opnieuw probeerden een huwelijksakte te verkrijgen werden ze echter wederom teleurgesteld.

“Een huwelijksakte uitgeven – terwijl dat strijdig is met Gods definitie van het huwelijk – met mijn naam erop zou indruisen tegen mijn geweten”, zei Davis via haar advocaten. “Het is een kwestie van hemel en hel voor mij.”

In de onnderstaande video is te zien hoe een homokoppel de discussie aangaat met Davis. “Ik betaal uw salaris met mijn belastingen, en u discrimineert mij”, klinkt het.

Vier keer getrouwd

Hoewel de koppels willen dat Davis zich aan de wet houdt, hebben hun advocaten de rechter gevraagd boetes en geen celstraf op te leggen. “Aangezien Davis wordt gecompenseerd door het Gemenebest voor taken die ze weigert uit te voeren” hopen de advocaten dat er zware en oplopende boetes worden opgelegd om Davis te dwingen haar werk te doen.

Op de ambtenaar zelf komt trouwens ook kritiek omdat ze zelf al vier keer in het huwelijksbootje is gestapt. Bovendien beviel ze vijf maanden na de scheiding van haar eerste man van een tweeling, die uiteindelijk van echtgenoot nummer drie bleek te zijn.