Opnieuw minder Vlaamse tienermoeders

20120515 - CHARLEROI, BELGIUM: Illustration picture shows a kid with toys at a children's day care center (creche - kinderdagverblijf) in Charleroi, Tuesday 15 May 2012. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR

Vlaanderen telt steeds minder tienermoeders. Vorig jaar bevielen 882 meisjes onder de 20 jaar, terwijl het in 2013 nog om 945 ging. Die daling met 7,6% resulteert in een nieuw laagterecord.

Uit de gegevens van Fara, het luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes, blijkt verder dat een doorsnee tienermoeder meerderjarig is. Met 664 meisjes op het totaal van 882, is de overgrote meerderheid 18 of 19 jaar, goed voor een gemiddelde leeftijd van 18,6.

In de meeste gevallen (752) gaat het om een eerste kind. Het aantal tienermeisjes dat moeder werd van een volgend kind bleef stabiel op 13,9%.

Abortuscijfers

Dat er minder tienermoeders zijn, wil evenwel niet per se zeggen dat er ook minder tieners zwanger worden. «Daarvoor is het nog wachten op de abortuscijfers», verklaart Katrien Vermeiren aan Metro. Als beleidsmedewerker bij Sensoa werkt ze aan de preventie van ongeplande zwangerschappen.

«De verwachting is dat het aantal tienerzwangerschappen stabiel is gebleven, maar dat er meer abortussen gebeuren. Dat heeft onder meer te maken de economische onzekerheid en met de andere toekomstperspectieven van de jongeren.»

Moederschapsrust

Sinds 1 september 2014 hebben de tienermoeders recht op maximum tien weken moederschapsrust. De cijfers van Fara tonen aan dat slechts 124 leerlingen daar in het schooljaar 2014-15 gebruik van maakten: 60 leerplichtige en 64 niet-leerplichtige meisjes.

Zij waren minstens 10 halve dagen afwezig omwille van moederschapsverlof. Frappant zijn de verschillen tussen de provincies. Zo maakten 39 West-Vlaamse meisjes gebruik van de regeling, tegenover 11 in Vlaams-Brabant.

Oudere moeders

Tot slot staan de cijfers over tienerzwangerschappen in contrast met het feit dat steeds meer Vlaamse moeders op oudere leeftijd een kind krijgen. Concreet is 16% van de vrouwen ouder dan 35 op het moment van de bevalling en 2,7% is zelfs 40 jaar of ouder. Ter vergelijking: in 1991 was slechts 0,8% bij de geboorte 40 jaar of ouder. (ma)