De evolutie van tijdschriftencovers in beeld

Net zoals mode, kunst, architectuur en eigenlijk de ganse maatschappij, zijn tijdschriften over de jaren heen enorm veranderd. Zo was National Geographic ooit gevuld met meer longreads dan foto’s en moesten conservatieve, kuise vrouwen op de Cosmopolitan plaatsmaken voor schaars geklede dames in sexy poses. Filmmaker Karen X. Cheng legde deze evolutie vast in het project The Evolution of Magazine Covers. 

“Tijdschriften hebben in de winkelrekken heftige concurrentie te verduren. Ze doen er alles aan om op te vallen”, legt Cheng uit aan The Creators Project.

Voor haar project vergeleek ze gigantisch veel tijdschriftomslagen. Zoals ze al vermoedde, zijn de stijl, logo’s, lettertypen en composities van de covers door de jaren heen drastisch veranderd. Terwijl er vroeger bijvoorbeeld handgetekende chique dames pronkten op de Vanity Fair (foto boven), werd de voorkant van het magazine recent nog gesierd door Caitlyn Jenner.  “De veranderende cover van een tijdschrift zegt iets over onze maatschappij. We zijn seksueler en nepper geworden in onze uitingen, en onze aandachtspanne is korter. Tegelijkertijd staan we meer open voor andere denkbeelden. Ongeacht of de ontwikkeling van het tijdschriftcover de goede of slechte kant opgaat, we blijven in ieder geval de grenzen opzoeken van wat acceptabel is,” besluit Cheng.

Cosmopolitan

cosmo

Seventeen

seventeen

Vogue

vogue

Time

time

National Geographic

nat

GQ

gq

The New Yorker

the new yorker