Pools leger gaat op zoek naar ‘nazi-trein’

TOPSHOTS Men walk in underground galeries, part of Nazi Germany "Riese" construction project under the Ksiaz castle in the area where the "Nazi gold train" is supposedly hidden underground, on August 28, 2015 in Walbrzych, Poland. Poland's deputy culture minister on Friday said he was 99 percent sure of the existence of the alleged Nazi train that has set off a gold rush in the country. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI

De Poolse regering zet het leger in om het mysterie van een verdwenen goudtrein van de nazi’s te ontrafelen. Intussen hebben de autoriteiten het gebied waar hij zich zou bevinden afgezet omwille van de vele schattenjagers die er rondzwerven. 

De legende doet al de ronde sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de heuvels nabij de stad Walbrzych, in het zuidwesten van Polen, zou zich een nazi-trein bevinden die volgeladen is met goud en kunstschatten.

Buurtbewoners beweren in 1945 een treinkonvooi te hebben zien passeren met daarop het logo van het Derde Rijk. De trein zou een tunnel ingereden zijn en daarna nooit meer gezien zijn. In het Uilengebergte bouwden de nazi’s onder de noemer ‘Project Riese’ immers een ingenieus netwerk van tunnels en bunkers (foto).

Sterfbed

Hoewel de geruchten al zeventig jaar de ronde doen, heeft echter nog niemand de bewuste trein gevonden. Tot vorige maand twee mannen, een Pool en een Duitser, de Poolse autoriteiten via hun advocaten informeerden dat ze de trein hadden gevonden. Een niet nader genoemde Duitser die meegeholpen had aan het laten verdwijnen van het konvooi zou op zijn sterfbed de specifieke locatie hebben onthuld.

Voer voor een ware goudkoorts, die nog werd versterkt toen de Poolse viceminister van Cultuur verklaarde dat hij, na radarbeelden te hebben gezien, er «99% zeker» van is dat de trein bestaat.

Polen zet nu het leger in om te achterhalen of de mysterieuze nazi-trein bestaat. Militaire experts zullen de bodem bestuderen aan de hand van een geofysisch onderzoek. «Het ministerie van Defensie zal specialisten van het hoofdkwartier in Walbrzych ter beschikking stellen na een verzoek van de gouverneur van Neder-Silezië», liet een woordvoerder van het ministerie weten.

Selfie

De goudtrein zou zich volgens de overlevering bevinden tussen kilometerpalen 61 en 65 op de spoorlijn tussen Walbrzych en Wroclaw. Omdat in het gebied ontelbaar veel schattenjagers met metaaldetectors rondlopen, heeft de politie het nu afgezet.

«De helft van de inwoners van Walbrzych en nog vele anderen gaan op zoek naar de trein of wandelen naar de site om een kijkje te gaan nemen. We zijn bezorgd om hun veiligheid», zei politiewoordvoerder Magdalena Koroscik. Naar verluidt ontsnapte een man die op de sporen een selfie wilde nemen maar net aan de dood toen een trein aan hoge snelheid voorbij denderde.