Stemming voor belastingverhoging ligt in de handen van één studente

Iedere stem telt, zeker in deze stemming in Columbia, een stadje in de Amerikaanse staat Missouri. Een stemming voor een lokale omzetbelasting wordt er immers beslecht door één stem, die van 23-jarige studente Jen Henderson.

Volgens de Columbia Tribune is zij de enige persoon die in aanmerking komt om te stemmen, aangezien zij de enige inwoner is van het ‘Business Loop 70 Community Improvement District’. De gemeenteraad probeert daar een btw-verhoging in het leven te roepen om de schuld van het district aan te pakken. Volgens de wetten van de staat moet zo’n verhoging goedgekeurd worden door de inwoners van het district, dat in dit geval vooral bestaat uit particuliere ondernemingen en gebouwen van de University of Missouri.

De directie van het district probeerde te knoeien met de grenzen van het kiesdistrict zodat er geen inwoners waren om te stemmen over de verhoging, maar ze hebben Henderson over het hoofd gezien. De stemming, die normaal doorging in augustus, is daardoor al uitgesteld.

Henderson lijkt van plan tegen de belastingverhoging te stemmen. Zeker nadat de directie haar vroeg om zich uit te schrijven voor te stemming, een daad die ze omschrijft als “behoorlijk manipulatief.” Ze maakt zich daarnaast ook zorgen dat de belastingverhoging vooral de gezinnen met een laag inkomen zal treffen. Ze sprak zich echter nog niet definitief uit over hoe ze zal stemmen.