Stappenplan voor een goede nachtrust

Heel wat Belgen kampen met slaapproblemen. Een degelijk bed is een goed begin. Maar daarnaast zou deze routine helpen om een zalige nachtrust te bekomen.

17bMelatonine is een hormoon dat ons lichaam duidelijk maakt dat het bedtijd is. Gelukkig kan je het ook als voedingssupplement krijgen. Neem er ongeveer een halve milligram van zes uur voordat je onder de wol kruipt. Op die manier zet je je lichaam al klaar voor de slaapstand. 

21bSchakel de televisie, je computer en tablet ongeveer twee uur voordat je gaat slapen uit. Het blauwe licht van de schermen verhindert je lichaam om voldoende slaaphormoon aan te maken waardoor je klaarwakker in bed ligt.

 

23bOp de snooze-knop duwen om enkele minuten extra slaap te winnen, lijkt een cadeau maar werkt in werkelijkheid averechts. Beter is het om je wekker op één vast moment te zetten. Langzamerhand zal je lichaam dat moment onthouden en bouw je een regelmatig slaappatroon op. Bijgevolg kan je minder suf opstaan.

7b

Laat abrupt piepende of schreeuwerige alarmtonen achterwege en laat jezelf rustig ontwaken met een zachte, trillende alarmtoon.

 

730bIn plaats van te grijpen naar een kop koffie, maak je beter gebruik van je drukpunten om jezelf wakker te houden. Knijp bijvoorbeeld in het zachte deel tussen je duim en wijsvinger of maak met je vinger draaiende bewegingen tegen je slaap.