Duitse deelstaat krijgt politieversterking na racistisch geweld

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken stuurt dit weekend politieversterking naar de oostelijke deelstaat Saksen na het geweld van de voorbije weken dat tegen vluchtelingen en migranten is gericht. 

Volgens woordvoerder Johannes Dimroth van het ministerie heeft de deelstaat steun van de federale politie gevraagd, en zal die er ook komen. Over hoeveel manschappen het ging, wou hij niet zeggen.

In Heidenau, dat vorig weekend het toneel was van hevige rellen tussen extreemrechtse demonstranten en de politie, zijn van vrijdag tot maandag alle samenscholingen verboden.

Nieuwe aanslag

In Hamelen, in de noordwestelijke deelstaat Nedersaksen, is intussen opnieuw een aanslag gepleegd. Onbekenden gooiden een molotovcocktail naar een opvangplaats voor asielzoekers (foto).

«Het brandtuig is in de nacht van donderdag op vrijdag door een gesloten raam in de woning in een voormalig schoolgebouw geslingerd», zei politiewoordvoerder Jens Petersen. Een tapijt en een matras vlogen in brand. Een moeder en haar drie kleine kinderen die in de ruimte daarnaast sliepen, bleven ongedeerd en kregen elders onderdak.

De brandweer kon de brand blussen. De politie spoort een voertuig op dat bij de plaats van de misdaad was gezien, en er werden getuigen verhoord. In de voormalige school zijn volgens de politie meer dan dertig vluchtelingen uit verschillende landen ondergebracht.