Studie bewijst waarom we niet weten welke dag het vandaag is

Weet jij welke dag het vandaag is? Het is goed mogelijk dat je er eventjes over moest nadenken voordat je besefte dat het woensdag is. Een onderzoek gepubliceerd in PLOS ONE licht nu toe waarom we in het midden van de week meer moeite hebben met het benoemen van de dag.

Voor het onderzoek voerde een team, onder leiding psycholoog David Ellies van de University of Lincoln, drie enquêtes uit bij meer dan 1.200 personen. Daaruit blijkt dat de ondervraagden op woensdag twee keer meer tijd nodig hadden om de dag te benoemen dan op maandag en vrijdag. Dinsdag en donderdag vallen tussen de omliggende dagen. Op maandag, vrijdag, zaterdag en zondag gaven de ondervraagden ook het vaakst het correcte antwoord op de vraag ‘welke dag is het vandaag?’. In het midden van de week blijkt dit moeilijker. Vreemd genoeg draait dit om in een vakantieweek. De meeste correcte antwoorden worden dan op woensdag gegeven.

Volgens de studie heeft dit te maken met de verbanden die we leggen met een bepaalde dag. Op maandag zijn er bijvoorbeeld weinig evenementen, maar de negatieve gevoelens die deze dag met zich meebrengt, zorgen ervoor dat mensen weten welke dag het is. Op woensdag valt er doorgaans meer te doen dan op maandag, maar omdat er weinig gevoelens gelinkt zijn aan het midden van de week hebben mensen moeite met die dag te benoemen.

Medeauteur Rob Jenkins van de University of York liet aan Quartz weten dat het onderzoeksteam nu verder wil kijken of “de stemmingsveranderingen doorheen de week meer inzicht kunnen bieden op de grootschalige invloeden van weekdagen op welzijn en de economie.”