Jongen struikelt en slaat gat in kostbaar schilderij

Een 12-jarige jongen beleefde de schrik van zijn leven toen hij struikelde in een museum en een schilderij vernielde dat 1,5 miljoen dollar waard is.

Op beelden die de organisatie achter de tentoonstelling ‘Face of Leonardo: Images of a Genius’ in de Taiwanese hoofdstad Taipei heeft vrijgegeven, is de jongen te zien in een blauw T-shirt, short en sportschoenen. Hij houdt een drankje vast wanneer hij het stilleven van Paolo Porpora voorbijwandelt, struikelt en met zijn arm tegen het schilderij valt.

Later blijkt er een gat ter grootte van een vuist te zitten in de onderkant van het werk ‘Bloemen’, dat een vaas met tulpen, rozen en anjers afbeeldt.

Verzekerd

Volgens de curatoren van de tentoonstelling is het schilderij, dat onderdeel is van een privécollectie, verzekerd. De Taiwanese jongen was erg zenuwachtig, maar zijn ouders hoeven niet voor de kosten op te draaien.

De jongen is niet de enige ‘beeldenstormer’ die per ongeluk een kostbaar werk vernielt. In 2006 struikelde een man in het Fitzwilliam Museum in Cambridge over zijn veters en brak daarbij enkele kostbare Chinese vazen van 300 jaar oud. In 2010 viel een vrouw dan weer tegen een schilderij van Picasso aan in het Metropolitan Museum of Art in New York, waarbij ze een scheur van vijftien centimeter in het werk maakte.