‘Rebellen’ Syriza keren Tsipras de rug toe

TOPSHOTS Greek Prime Minister Alexis Tsipras meets with president of Greek republic, Prokopis Pavlopoulos (not pictured) at the presidental palace in Athens on August 20, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras announced his resignation and called for early elections in the crisis-hit country, widely expected to be held on September 20. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI

Een 25-tal parlementsleden van Syriza, de partij van de uittredende Griekse premier Alexis Tsipras, hebben een eigen fractie opgericht. Hun nieuwe partij is meteen de derde grootste in het Griekse parlement. 

De fractie heet Volkseenheid (LAE) en staat onder leiding van voormalig minister van Energie Panagiotis Lafazanis. De 25 volksvertegenwoordigers, die tot de linkervleugel van Syriza behoorden, kondigden hun besluit aan in een brief aan het parlement.

De partij is meteen de derde sterkste in het Griekse parlement, na Syriza (met nu nog 124 zetels) en de conservatieve Nea Dimokratia (met 76 afgevaardigden).

Tsipras kondigde gisteren het ontslag van zijn regering aan en maakte bekend dat de Grieken opnieuw naar de stembus moeten. Daarmee wilde hij het verzet binnen zijn eigen partij, tegen het derde pakket noodsteun voor Griekenland, de kop indrukken.