Gents meldpunt kreeg al 30-tal meldingen over homofobie

Het meldpunt homo- en transfobie van de Gentse politie, dat sinds 1 mei vorig jaar bestaat, heeft al een dertigtal meldingen gekregen. Dat zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont, die een onderzoek gevraagd heeft naar een interventie in de Rabotwijk van de politie, na een oproep voor een burenruzie door een homokoppel. 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

Het verhaal van het homokoppel werd door enkele kranten opgepikt nadat ze op Facebook een filmpje deelden waarin agenten van de lokale politie vertrokken na een interventie. «Politie rijdt weg terwijl 9 Turken voor mijn deur staan, met alle doodsbedreigingen van dien. Gezellig hè, homo zijn in het Rabot», schreef de man. Zijn partner postte: «Pesterijen en doodsbedreigingen zijn voor ons al lang geen uitzondering meer. Jammer dat de politie er keer op keer zo goed als niets aan doet. Veilig voelen we ons hier niet meer.»

Er loopt een intern onderzoek bij de Gentse politie en burgemeester Daniël Termont beklemtoont dat de stad een prioriteit maakt van de strijd tegen homohaat. «Ik wil niet vooruitlopen op deze zaak, die begonnen is met een burenruzie. Een intern onderzoek bij de politie zal duidelijk maken of er al dan niet tuchtsancties opgelegd moeten worden aan de betrokken agenten. Ik wil eerst de politiemensen in kwestie laten horen. De mensen van het meldpunt homo- en transfobie hebben gisteren al contact genomen met het koppel en maandag volgen er een vergadering en gesprekken.»

"Strijd tegen homohaat blijft prioriteit"

Het meldpunt homo- en transfobie levert goed werk, zegt Termont. «Het meldpunt werd opgericht na enkele gevallen van echte agressie tegen homo's in Gent. Iedereen werd goed verwittigd van het bestaan van het meldpunt en in de periode tussen mei vorig jaar en april dit jaar heeft het 26 meldingen ontvangen. Dat zijn er uiteraard 26 te veel. De strijd tegen homohaat blijft een prioriteit. Volgens de laatste cijfers zijn er sindsdien nog een zestal meldingen bijgekomen.»

Het grootste deel van de meldingen zijn volgens de cijfers van de Gentse lokale politie informatie- en adviesvragen. Een aantal meldingen resulteerde in een aangifte van strafbare feiten of een klacht, maar hoeveel is niet duidelijk omdat de meldingen ook anoniem kunnen gebeuren.

Het team hoopt het conflict in de Rabotwijk via een bemiddelaar uit te praten.