Waarom je beter al wandelend vergadert

De grote baas van LinkedIn, Facebook’s Mark Suckerberg, Barack Obama en zelfs VDAB-directeur Johan Viaene zijn fan van het fenomeen ‘walk & talk’. En met reden, want al wandelend vergaderen in de openlucht zou productiever werken. 

Nodeloos vergaderen is een regelrechte kwelling. Je zit samen met de collega’s slaapverwekkend te suffen zonder knopen door te hakken of zonder een duidelijk doel. Daarboven komt nog eens dat de gemiddelde kantoorwerker uren aan een stuk achter zijn computer al zittend doorbrengt. En de effecten van deze sedentaire levensstijl zijn best dramatisch. Steeds meer experts beweren dat een bureaujob en stilzitten je lichaam ruïneert. De Californische zakenvrouw Nilofer Merchant noemde “zitten zelfs het nieuwe roken”.

In plaats van tijdens een vergadering op je stoel te zitten schuifelen, trek je dus beter naar buiten. Het zou niet alleen gezonder zijn, een frisse neus halen zou je ook creatiever maken. Zo wijst een onderzoek van de Stanford University uit dat wandelen de creativiteit met gemiddeld 60% bevordert. Een mogelijke verklaring is bijvoorbeeld dat je geen last meer hebt van afleiding in de vorm van je telefoon, e-mail of andere collega’s.  Wetenschappers die voor een nieuwe studie 150 werkende Amerikanen volgden, bevestigen die conclusie. Zo zouden mensen die al wandelend vergaderen meer creatief en gefocust te werk gaan.

Of je nu stande pede naar buiten moet gaan om te wandelen, hangt af van het doel van de vergadering. Wil je kort iets overlopen of iemand iets vertellen, kan je even goed aan tafel blijven zitten. Als je daarentegen mensen wilt samen brengen, een discussie opstarten of brainstormen over verschillende ideeën, is vergaderen in de buitenlucht een interessant alternatief.

Bron: NRCQ.nl