Australische gevangene ontsnapt op filmische manier

Met het schaamrood  op de wangen moesten de bewakers van de Goulburn-gevangenis dinsdag vaststellen dat een gevangene ontsnapt was uit de zwaar beveiligde instelling. Veel had hij er blijkbaar niet voor nodig.

Stephen Jamieson, veroordeeld tot 12 jaar gevangenis voor een gewapende overval, slaagde er gisteren in om zich door het metalen hek van het koertje aan zijn isolatiecel te worstelen. Nadien gebruikte de gedetineerde aaneengeknoopte handdoeken en lakens om over een muur te klimmen. Een kussen rond zijn middel beschermde hem voor de prikkeldraad.

Zijn ontsnapping leidde tot een grote klopjacht, waarvoor honden en helikopters werden ingezet. Uiteindelijk werd Jamieson dezelfde avond opnieuw gevat. Vandaag komt hij voor de rechtbank voor de ontsnapping.

Het is niet de eerste keer dat Jamieson uit de cel breekt. Daarom werd de bajesklant in een zwaar beveiligde instelling geplaatst, maar dat houdt hem blijkbaar ook niet tegen. Eerder deze maand werd hij verdacht van het graven van een put, die de basis vormde voor een tunnel naar de vrijheid. Na die ontdekking plaatste de administratie Jamieson in de isoleercel, waaruit hij gisteren ook ontsnapte.

Toen die put ontdekt werd, kondigde de burgemeester van Goulburn aan dat er geen gevaar was voor de openbare veiligheid, aangezien de zwaar bewaakte afdeling van de gevangenis “de stevigste en meest beveiligde gevangenisfaciliteit van New South Wales, dan niet Australië is.”

De Goulburn-gevangenis mag zich na dit nieuws verwachten aan een onafhankelijke veiligheidsinspectie.