Het Pukkelpopparcours voor twijfelaars: de beste Belgen, beloftes en beats

20140814 - HASSELT, BELGIUM: Illustration picture taken on the first day of the three-day music festival Pukkelpop in Kiewit, Hasselt, Thursday 14 August 2014. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Pukkelpop blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Deze feesteditie schiet woensdag met Radio Soulwax op volle snelheid uit de startblokken. Sta jij aarzelend aan de zijlijn te wachten met je nog smetteloos wit programmaboekje? Wij helpen je opweg en selecteerden de beste Belgen, beloftes en beats van de komende festivaldagen.

Belgen
Naar goede gewoonte zijn onze Belgische bands stevig vertegenwoordigd op de Pukkelpopaffiche. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld Black Box Revelation en Dez Mona. Jan Paternoster en Dries Van Dijck staan sowieso garant voor vonken op het podium, maar de kans zit er dik in dat ze op Pukkelpop al enkele nummers van hun aankomende plaat een vuurdoop geven. Iets om naar uit te kijken. Hetzelfde geldt voor Dez Mona, die eind augustus op de proppen komen met nieuw werk. Fervente liefhebbers van Belgische muziek kunnen verder genieten van het collectief STUFF., de in mysterie gehulde melancholie van Intergalactic Lovers of de gevestigde klassiekers van de Limburger Stijn Meuris.

Beloftes
Gevestigde waardes en getalenteerde groentjes spelen op Pukkelpop broederlijk naast elkaar. In de categorie ‘debutanten’ nomineren wij hier graag Natalie Prass, Viet Cong en Howling, die afgezien van het feit dat ze alle drie debuteren weinig tot niets gemeenschappelijk hebben. Natalie Prass wordt terecht weleens de moderne en klassevolle versie van Dolly Parton genoemd. Ondanks haar smalle gestalte produceert deze Amerikaanse zangeres een indrukwekkend aantal loepzuivere decibels die zelfs de grootste cynicus instant ontroeren.

Viet Cong is een beginnende band met een lange geschiedenis die het afgelopen half jaar probleemloos enkele Belgische zalen heeft doen uitverkopen. Hun uitstekende gitaarwerk, gezonde dosis lef en aanstekelijke je m’en foutisme resulteert geheid in een stevig concert dat alles en iedereen doet vergeten. Behalve je oordoppen dan, want die zul je nodig hebben.

Ook de Australische Ry Cuming van Howling kan je bezwaarlijk een nieuwkomer noemen, maar voor zijn nieuwste project ‘Howling’ sloeg hij de handen in elkaar met de Duitse houseproducer Frank Wiedemann. Het resultaat? Donkere, ietwat neerslachtige beats die het nodige geduld van de luisteraar vragen. Bij Howling is niets vanzelfsprekend, maar dat maakt hun komende concert des te spannender.

Beats
Zowel meerwaardezoekers als feestbeesten komen in deze categorie aan hun trekken. Die eerste amuseren zich perfect met de aanstekelijke elektronica van Jamie XX, de experimenteel, complex verpakte emoties van Son Lux of de vibrerende en hypnotiserende songs van Alt-J. Fervente feesters kunnen de dansbenen loslaten op de beats van de immer bevallige Raving George, oppervlakkig uit de bol gaan met Major Lazer of zich de longen uit het lijf schreeuwen met de aanstekelijke elektropop van Charli XCX.

Mare Hotterbeekx