De festivaltips voor dit weekend

20140808 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows the crowd on the first day of the 13th edition of the Brussels Summer Festival, Friday 08 August 2014 in Brussels. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Met Marktrock, Melkrock, Ghentville, FI:HP, Brussels Summer Festival en Jazz Middelheim staat weer een druk festivalweekend voor de boeg. Metro geeft alvast enkele tips voor wie de bomen door het bos niet meer ziet.

Feest in het Park

FI:HP blaast dit jaar twintig kaarsjes uit en duurt daarom een dag langer. Zo startte het woensdag al met ‘a special day in the park’. Mensen met een beperking waren uitgenodigd voor «een onvergetelijke festivalervaring». Vanaf gisteren was het grote publiek welkom. Tot zondag zakken onder andere dEUS, Band of Skulls, Nneka, The Van Jets, Buraka Som Sistema, Girls In Hawaii, Soul Shakers, en Starflam naar de Vlaamse Ardennen af.

Onze aanrader: Claptone

De deep house-producer staat telkens met een gouden masker op het podium. Zijn anonimiteit is meer dan een leuke gimmick, het betekent creatieve vrijheid. Claptone (foto) is bekend van de remix van Gregory Porters ‘Liquid Spirit’, maar ook live is het een belevenis. Liggen je dansschoen al klaar?

Claptone speelt zaterdagnacht om 1u30 in de Charlatan.

 

Brussels Summer Festival

Brussels Summer Festival is «de meest eclectische muziekmarathon van het land». Die tien dagen durende marathon start vandaag en vindt plaats op het paleizenplein, de kunstberg, het museumplein en in de magdalenazaal. Onder meer Amadou & Mariam, Basement Jaxx, Flogging Molly, Great Moutain Fire, Magnus, Rodriguez Jr., The Ting Tings en Triggerfinger staan op de affiche.

Onze aanrader: Matisyahu

Matthew Paul Miller, beter bekend onder zijn Hebreeuwse artiestennaam Matisyahu (foto), mixt teksten over het traditionele Jodendom met reggae. Vroeger kon je hem herkennen aan zijn traditionele Joodse klederdracht en lange baard tot hij in 2012 voor een make-over koos. Gelukkig bleef hij zijn excentriciteit behouden.

Matisyahu speelt op 17 augustus om 22u30 op de kunstberg.

 

Jazz Middelheim

Het bekende jazzfestival in Park Den Brandt pakt uit met themadagen. Vandaag staat het in het teken van de vijftigste verjaardag van ‘A love supreme’, een album van de legendarische John Coltrane. Zaterdag duikt het in de swingende periode van New Orleans, met Robin McKelle & The Flytones en zangeres Cécile McLorin Salavant. Zondag komen tot slot drie toptrio’s langs: gitarist Bill Frisell met Tony Scherr en Kenny Wollesen, pianist Steve Kuhn met drummer Joey Baron en bassist Steve Swallow en het trio Aldo Romano, Henri Texier en Louis Sclavis.

Onze aanrader: Dr. John

Niemand kan de sfeer van New Orleans beter oproepen dan zesvoudig Grammy-winnaar en New Orleans-icoon Dr. John (foto). Hij eert de geest van Satch ofte Louis Daniel Armstrong.

Dr. John staat zaterdag om 21u30 op het hoofdpodium.