Vanaf vandaag overschrijden we de draagkracht van onze aarde

Vandaag is het ‘Earth Overshoot Day’, de dag waarop we de draagkracht van de aarde overschrijden. In vergelijking met vorig jaar valt dit moment alweer 6 dagen eerder, wat uiteraard een slecht teken is. 

Concreet begint de huidige wereldbevolking vanaf vandaag de natuurlijke rijkdom te verbruiken van de volgende generaties. We hebben nu evenveel verbruikt en vervuild als de planeet in één jaar tijd kan produceren en absorberen.

Dit jaar is is onze ecologische voetafdruk na 7,5 maanden dus groter dan de capaciteit van de planeet om de natuurlijke rijkdommen weer aan te vullen en ‘afvalstoffen’ te absorberen. Het gaat dan vooral om CO2 die afkomstig is van menselijke activiteiten. De aarde kan de uitstoot ervan niet voldoende compenseren, waardoor broeikasgassen zich opstapelen in de atmosfeer en de planeet opwarmt.

2 maanden opgeschoven

De datum van Earth Overshoot Day, een concept bedacht door de Britse denktank New Economics Foundation, wordt ieder jaar herberekend door de internationale denktank Global Footprint Network. De voorbije jaren valt de datum telkens enkele dagen eerder.

Global Footprint Network geeft op zijn website aan dat Earth Overshoot Day in 2006 nog in oktober viel. Op minder dan tien jaar tijd is deze symbolische datum dus twee maanden opgeschoven. De bedoeling van de campagne is politieke leiders en burgers te laten nadenken over de kwestie.

“Earth Overschoot Day is slechts een schatting van de richting die de consumptie van natuurlijke rijkdommen uitgaat. Toch is het de beste wetenschappelijke benadering van het verschil tussen de vraag naar natuurlijke rijkdommen en de capaciteit van onze planeet om daarin te voorzien”, aldus de denktank.