Op deze plaatsen zijn toeristen ‘thuis’

Faithfuls gather on St. Peter's Square to follow Pope Francis' Sunday Angelus prayer from the window of his studio at the Vatican on August 9, 2015. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Sommige reizigers gruwelen ervan, maar anderen gaan voluit voor de trekpleisters. Dat heeft zo zijn gevolgen voor de plaatselijke bevolking. Op sommige plaatsen gaat het zelfs zo ver dat die voor een groot deel uit toeristen bestaat, zoals in Vaticaanstad.

Op basis van gegevens van de Wereldbank – het grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking – berekende FiveThirtyEight op welke plaatsen de toeristen relatief gezien het meest talrijk zijn. In een infografiek op The Idependent, geven de cijfers het aantal reizigers weer in verhouding tot het aantal echte inwoners.

Daaruit blijkt duidelijk dat Vaticaanstad – de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en de woonplaats van de paus – de kroon spant. Op een gemiddelde dag zijn in de Italiaanse enclave maar liefst 83,6% van alle aanwezigen toeristen. Andorra (tussen Frankrijk en Spanje) is tweede met 30,2% en Palau (in Oceanië) vervolledigt de top drie met 11,4%.

In de top 25 van rijke landen liggen de percentages heel wat lager. Zo is Spanje het meest toeristisch met 2,23%. Onderaan staan India (0,01%), Brazilië (0,05%) en China (0,06%).