Gaslek blokkeert enige weg naar luchthaven Zaventem

20150810 - ZAVENTEM, BELGIUM: Illustration picture shows a sign for the A201 road in direction of Zaventem airport and Evere and another one for Vilvoorde after a gas leak was discovered on the A201 from Brussels in direction of Zaventem airport, Monday 10 August 2015. The motorway slip roads are also closed and also the road from city center that makes the road airport access impossible. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Het autoverkeer naar Brussels Airport ondervond vandaag zware problemen. De A201, het enige stuk snelweg naar de luchthaven, was door een gaslek afgesloten. Sommige luchtvaartmaatschappijen vertrokken later, anderen boden gratis een andere vlucht aan.

Reizigers die uit taxi’s en busjes stappen, om zwaar gepakt en gezakt de laatste kilometer te voet af te leggen. Dat was het beeld vanochtend nabij de luchthaven van Zaventem. Boosdoener was een graafmachine, die rond 7u15 een gaslek had veroorzaakt ter hoogte van de rotonde aan Brussels Airport.

Met de trein

Het gevolg was dat de A201, die de Brusselse ring verbindt met de luchthaven, moest worden afgesloten. Mensen die nog thuis waren kregen meteen het advies om met de trein naar Zaventem af te zakken. Wie al vast zat op de weg, raadden Brussels Airport en het Vlaams Verkeerscentrum aan om zich naar het dichtstbijzijnde station te begeven.

Uiteindelijk slaagde Eandis erin om de situatie weer veilig te maken, waarna de A201 iets voor 9u opnieuw werd vrijgegeven. De verkeershinder bleef evenwel aanhouden, vooral in de straten van Zaventem-dorp, op de A201 zelf en op de E40 vanuit Leuven.

gaslek

Omgeboekt

Volgens Brussels Airport liep een tiental vluchten vertraging op. «Een aantal luchtvaartmaatschappijen besliste om op de passagiers te wachten en de vlucht wat later te laten vertrekken», aldus woordvoerster Florence Muls. Reizigers die met Brussels Airlines vlogen en hun vlucht misten, werden gratis omgeboekt.

Alternatieve toegangsweg

Werkgeversorganisatie Voka grijpt het gaslek aan om zijn pleidooi voor een alternatieve toegangsweg tot de luchthaven te hernieuwen, de zogenaamde ‘Zuidelijke Ontsluiting’. “De op een na grootste economische pool van ons land, de nationale luchthaven, is maar via één weg te bereiken”, hekelt Paul Hegge, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde . “Nu hebben we gezien hoe een voorval meteen tot problemen leidt. Gelukkig werd het probleem redelijk snel opgelost, maar bij een ernstiger incident zijn de gevolgen niet te overzien.”

Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde pleit al jaren voor een alternatief, meer bepaald een rechtstreekse verbinding van de luchthaven met de E40 vanuit Leuven. De organisatie verzekert dat zo’n verbinding ook voor een deel het verkeer zou weghouden van de verzadigde Brusselse Ring.