Ontevreden topambtenaar breekt met Vlaamse regering

HAND OUT PICTURE - COVERAGE REQUESTED TO BELGA 20120508 - BRUSSELS, BELGIUM : Dirk Van Melkebeke pictured during press conference and signing of a bilateral scientific collaboration between Flanders Region (FWO - Fonds Wetenschappelijk Onderzoek) and Quebec Region (MDEIE - Ministere du Developpement economique, de l'Innovation et de l'Exportation) ; meeting organized by 'Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen' in Brussels Tuesday 8 May 2012. BELGA PHOTO JONAS HAMERS

Een van de machtigste ambtenaren binnen de Vlaamse overheid stopt ermee, uit onvrede met het gevoerde besparingsbeleid. “Ik zou tegen het einde van de legislatuur 20% moeten besparen op de personeelskosten”, zegt Dirk Van Melkebeke. “We slanken de administratie af tot op een niveau dat ze haar werk niet meer kan doen”.

Van Melkebeke, secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, gaat op 1 december met pensioen. Dat is vroeger dan voorzien. Hij kan zich naar eigen zeggen niet langer verzoenen met de besparingen die de Vlaamse administraties moeten doorvoeren. Van Melkebeke waarschuwt dat er nu al consultants moeten worden ingehuurd om decreten voor te bereiden. “Daar wil ik niet aan meewerken”, klinkt het in De Standaard.

Decennialang was Van Melkebeke kabinetschef voor verschillende SP.A-ministers, onder wie Frank Vandenbroucke. In 2010 werd hij de topman van het cruciale departement Economie, Wetenschap en Innovatie.

Maar zijn politieke kleur speelde hem naar eigen zeggen parten na het aantreden van de regering-Bourgeois vorig jaar. “Er kwam een cultuur van wantrouwen. De verstandhouding met mijn minister Philippe Muyters (N-VA) was steeds correct, maar elders werd ik buiten bepaalde besprekingen gehouden. Dat doet pijn.” Met Van Melkebeke verdwijnt de laatste topambtenaar van rode signatuur uit het voorzitterscollege, het centrale overlegorgaan tussen regering en administratie.

In een reactie betreuren minister-president Geert Bourgeois en minister van Economie en Werk Philippe Muyters (beiden N-VA) de verklaringen van Van Melkebeke, die ze beschouwen als “een politieke aanval” op de regering. “De Vlaamse overheid kan wel degelijk nog belangrijke besparingen op personeel doorvoeren, zonder verlies aan kwaliteit”, maakt het duo zich sterk.