NASA toont unieke beelden van de achterkant van de maan

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Omdat de omloopsnelheid van de aarde dezelfde is als de rotatie van de maan, zien we vanop onze planeet slechts één zijde van het hemellichaam. NASA geeft nu beelden vrij waarop de befaamde dark side of the moon wel te zien is.

De DSCOVR-satelliet, die op enkele miljoenen kilometers van de aarde zweeft, maakte de beelden op 16 juli. Te zien is hoe de langs de Grote Oceaan richting Noord-Amerika beweegt. DSCOVR bevindt zich tussen de aarde en de zon, waardoor de achterkant belicht is en details duidelijk waarneembaar zijn. Zo kan je linksonder de maankrater Tsiolkovsky zien.

"Het is verrassend hoeveel helderder de aarde is" licht NASA-wetenschapper Adam Szabo toe. "In vergelijking met het maanoppervlak is onze planeet echt een stralend voorwerp in de donkere ruimte."

Het is niet de eerste keer dat er beelden gemaakt worden van de achterkant van de maan. De eerste foto daarvan kwam in 1959, dankzij de Russische sonde Loena 3.

Sindsdien zijn de beelden er drastisch op vooruitgegaan. Een grappig detail is dat de camera die deze nieuwe beelden gemaakt heeft, slechts beschikt over een resolutie van vier megapixel. De doorsnee smartphone heeft de dag van vandaag een betere resolutie.