Weet jij wat deze bekende bedrijfsnamen betekenen?

A man looks through a window of an Ikea store in Sofia on September 20, 2011. Ikea, the world's biggest home-furnishing retailer, opened its first store in Bulgaria's capital on September 20, eyeing a 10-percent market share in its first year of operation. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

IKEA, Starbucks, Google of Yahoo: het zijn stuk voor stuk namen van grote bedrijven die op het eerste zicht niet meteen iets te betekenen hebben. Toch schuilt er vaak een diepere betekenis achter de gekozen naam van deze wereldbedrijven.

 1. IKEA
De oprichter van deze Zweedse meubelgigant, Ingvar Kamprad, is de inspiratie voor zijn bedrijfsnaam niet zo ver gaan zoeken. De eerste twee letters zijn zijn initialen, aangevuld met de eerste letters van de naam van de boerderij en het dorp waar hij is opgegroeid: Elmtaryd en Agunnaryd.

2. Spotify
De naam van deze populaire streamingdienst is eerder per ongeluk ontstaan bij een brainstormsessie van medeoprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon. Door een misverstand had Ek begrepen dat hun nieuwe product Spotify zou gaan heten. Nadien werd beslist om die naam gewoon te behouden, aangezien het ook een samentrekking is tussen ‘spot’ en ‘identify’.

A Spotify logo is seen as founder and CEO Daniel Ek addresses a press conference in New York, December 11, 2013. The music streaming service, Spotify, unveiled a new ad-based service for mobile and tablet users that will allow access to Spotify's song catalog for free. Ek also announced, that the Spotify catalog will now include the works of Led Zeppelin, the legendary band that until this deal had withheld its music from streaming services. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
AFP /E. Dunand

3. Canon
Oorspronkelijk werd het bedrijf Kwanon gedoopt, naar het voorbeeld van een boeddhistische godin. In 1935 besloot het fototoestellenbedrijf echter om hun naam te vereenvoudingen om een wereldwijd publiek te kunnen aanspreken.

Canon

4. Yahoo
De merknaam Yahoo is een acroniem voor ‘Yet Another Hierarchically Officious Oracle’, wat verwijst naar de begindagen van het bedrijf. Toen was de website niet meer dan een hiërarchische gestructureerde lijst met koppelingen. Officious Oracle werd eraan toegevoegd omdat het wat officiëler klonk en meer autoriteit uitstraalde.

The logo for Livetext is seen during a Yahoo news conference July 29, 2015 in New York. AFP PHOTO/DON EMMERT
AFP /D. Emmert

5. Skype
Ook hier is de merknaam ontstaan uit een samentrekking van de originele naam: Sky Peer-to-Peer, die later omgevormd werd tot Skyper en eindigde als kortweg Skype.

The logo of the Internet telephone system Skype is displayed on a tablet on January 2, 2014 in Paris.  AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
AFP / L. Bonaventure

6. Google
De oorsprong van de naam van deze technologiegigant ligt in de wiskunde. Een googol is namelijk een gigantisch groot cijfer waarbij de 1 gevolgd wordt door 100 nullen.

Picture of the Google Spain home page in Madrid on December 11, 2014. US online giant Google plunged into a fresh battle in Europe today, scrapping its popular online news service in Spain in protest at being made to pay for content.    AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU
AFP /  P. Marcou

7. Lego
De merknaam Lego is een samentrekking van de Deense woorden ‘leg got’ wat ook wel ‘speel goed’ betekent. Bijzonder toepasselijk.

A Lego bricks replica of La Butte du Lion (The Lion’s Hill) , the main memorial monument of the Battle of Waterloo, is prepared prior to the opening of the “History in Bricks” exhibition, an exhibition recreating former French emperor Napoleon I life,  in Waterloo, on May 29, 2015 as part of the celebrations marking the  200th anniversary of The Battle of Waterloo. The exhibition, created by Eric Jousse,  will run May30-July 31, 2015 in coordination with the reenactement of the battle on June 19-20, 2015, which led to the fall of Napoleon.  AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
AFP /E. Dunand

8. Häagen-Dazs
De oprichters van dit merk speelden het strategisch en opteerden voor een Deense klinkende naam die het bedrijf meer authenticiteit en vakmanschap moest laten uitstralen. De woorden op zich hebben verder totaal geen betekenis.

Haagen Dazs

9. Virgin
Intussen is heeft het bedrijf van Richard Branson wereldwijd naam en faam verworen, maar ooit zijn Branson en co begonnen als totale nieuwelingen in de bedrijfswereld. Toen een van zijn vroegere collega’s droog opmerkte dat ze ‘complete maagden in de zakenwereld waren’, was de bedrijfsnaam snel gekozen.

virgin media

10. Starbucks
Deze koffiegigant vond zijn inspiratie in de roman van Herman Melville, Moby Dick. Starbucks is de naam van de eerste matroos en refereert volgens de oprichters naar de belangrijke rol die zeevaarders speelden in vroegere koffiehandel.

Starbucks

11. BlackBerry
De merknaam van deze Canadese smartphonemaker is op een tamelijk belachelijke wijze tot stand gekomen. De knoppen van de allereerste BlackBarry leken heel erg op de vruchten van een braam (‘blackberry’ in het Engels), waardoor de telefoon naar het fruitsoort vernoemd werd.

Blackberry

12. Sony
De bedrijfsnaam Sony is een afgeleide van het Latijnse woord ‘sonus’, wat geluid betekent. Daarnaast was het ook dialect voor ‘sonny boy’, een term die in de jaren 50 in Japan gebruikt werd om een slimme, jonge man aan te duiden.

Sony

13. Oracle
Dit was de originele naam voor de code van een project waar medeorichters Larry Ellison en Bob Oats aan werkten voor de CIA. Het project bestond uit een databank die niet zoals een orakel op alle belangrijke vragen een antwoord moest bieden. Veel verder moest er dus niet gezocht worden naar een geschikte naam.

Oracle

14. Pepsi

Oorspronkelijk doopte stichter Caleb Bradham zijn drankje Brad’s Drink, maar in 1898 werd die naam veranderd in Pepsi. Het woord is afkomstig van dyspepsia, wat indigestie betekent. Bradham was er dan ook van overtuigd dat de cola een helpt om voor een goede vertering.

Pepsi

15. Amazon
Oprichter Jeff Bezos ging op bewust op zoek naar een bedrijf dat begon met de letter ‘A’, zodat zijn firma steeds bovenaan een alfabetische lijst zou komen te staan. Vervolgens leek de naam van ‘s werelds langste rivier wel passend voor zijn nieuwe bedrijf, waarvan hij hoopte dat het het grootste bedrijf ooit zou worden.

amazon_logo_RGB