Vrouwelijke ingenieur is vooroordelen grondig beu

De Amerikaanse ingenieur Isis Anchalee Wenger is de clichés rond haar beroep zo beu als koude pap. Daarom lanceerde ze op Twitter de hasthtag #ILookLikeAnEngineer om te benadrukken dat heel wat mooie vrouwen haar beroep kunnen uitoefenen en meer kunnen bieden dan een aantrekkelijk gezichtje. 

Wegner is wel degelijk een knappe deerne en straalt dan ook op de jobadvertentie van haar werkgever OneLogin. Desondanks duurde het niet lang of de seksistische reacties stroomden binnen, waardoor haar grootste nachtmerrie naar eigen zeggen waarheid werd.

Als reactie schreef ze een vinnige blogpost. Op die manier wou ze aankaarten dat vrouwen in technische functies dagelijks geconfronteerd worden met vooroordelen en andere genderproblemen. Heel wat mensen hebben wel goede bedoelingen, maar in de praktijk zijn ze blind voor alle onzin waar vrouwen mee te maken hebben. Zo kreeg ze al eens dollar biljetten toegeworpen, en dat op een professioneel kantoor. Een andere keer werd ze door een collega-ingenieur expliciet voorgesteld als ‘friend with benefits’.

Als reactie op alle negatieve commentaren wil ze herdefiniëren hoe een ingenieur er uit moet zien. Ze roept dan ook iedereen die niet binnen het traditionele plaatje past, zijn of haar nare ervaringen en verhalen te delen onder de hashtag #ILookLikeAnEngineer. En met succes, want de hashtag is ondertussen al meer dan 40.000 keer gebruikt.