Smartphone beïnvloedt hoe je stapt

Al wandelend je Facebook-status updaten, wat potentiële Tinder-matches swipen of een berichtje sturen via Whatsapp: in dit technologische tijdperk doen we het allemaal wel eens. Wat we niet beseffen, is dat gsm’en een grote invloed heeft op de manier waarop we stappen.

Je hebt het ongetwijfeld zelf al wel opgemerkt wanneer je op straat loopt. Voetgangers die met hun gedachten bij hun smartphone zitten, bewegen zich anders voort dan hun gsm-loze tegenhangers. Amerikaanse en Britse wetenschappers van de Texas University en de University of Bath wilden dat gewijzigde stap-patroon graag in kaart brengen. Ze lieten daarvoor een dertigtal proefpersonen rondjes lopen langs een hindernissenparcours: de ene groep zonder smartphone, de andere mét.

Treuzelen en zwalpen

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat smartphones treuzelen in de hand werken. De proefpersonen uit de tweede groep deden er beduidend langer over om het parcours af te leggen dan de deelnemers uit de eerste groep. Daarnaast namen ze ook meer en kleinere passen en stapten ze niet in een rechte lijn, maar werd er eerder gezwalpt van links naar rechts.

Botsingen vermijden

Het meest opmerkelijke is dat de proefpersonen met gsm er op een of andere manier in slaagden om botsingen te vermijden, hoewel hun aandacht niet op de omgeving maar hun beeldscherm gericht was. Volgens de onderzoekers komt dat omdat we automatisch veel voorzichtiger gaan stappen wanneer we onze smartphone bovenhalen. Dat het soms toch nog kan mislopen, bewijst onderstaande compilatie van verstrooide smartphone-gebruikers.