Obama start campagne om Irandeal door Congres te loodsen

President Barack Obama talks with President Hassan Rouhani of Iran during a phone call in the Oval Office, Sept. 27, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.

De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de historische deal over het kernprogramma van Iran. Obama zal er met een maandenlange campagne alles aan doen om tegenstanders te overtuigen het akkoord goed te keuren in het Amerikaans Congres.

Vorige maand bereikten de VS en vijf andere wereldmachten een deal met Iran over het beperken van het kernprogramma van dat land. In ruil worden de economische sancties tegen Iran teruggeschroefd en wordt het diplomatiek contact hersteld. Israël reageerde woedend op het nieuws. De deal kwam er na twaalf jaar onderhandelen en werd overal “historisch” genoemd. Alleen zijn die slopende onderhandelingen allemaal nutteloos geweest als Obama het akkoord niet door het Amerikaans Congres geloodst krijgt. Dat Congres is in handen van de Republikeinen.

Vandaag staat alvast een toespraak om de universiteit van Washington gepland. Verwacht wordt dat Obama daar zal benadrukken dat dit een unieke kans is om de vleugels van het Iraanse kernprogramma, waarvan overigens nooit bewezen is dat het militaire doeleinden dient, te knippen. Waarnemers zeggen dat hij de stemming zal ‘framen’ als de belangrijkste beslissing inzake buitenlands beleid sinds de oorlog in Irak.

Zomervakantie

Obama zelf geniet vanaf dit weekend van een welverdiende vakantie op zijn buitenverblijf op het eiland Martha’s Vineyard, maar volgens een medewerker is hij beschikbaar voor alle congresleden die twijfels hebben bij de deal. “Iedereen die een telefoontje wil, zal er een krijgen”, klinkt het. Bovendien zullen medewerkers het land rondreizen om de deal uit te leggen. De komende weken worden bovendien meerdere televisie-interviews uitgezonden die al opgenomen werden.

Maar ook de tegenstanders, onder leiding van de pro-Israëlische lobby, plannen een maandenlange campagne om Congresleden tijdens het zomerreces te overtuigen de deal weg te stemmen. Naast lobbywerk zullen zij ongetwijfeld hun toevlucht zoeken tot televisie-advertenties.