“Een borst is toch geen wapen”

Protesters wear bras during a demonstration outside the police headquarters in Hong Kong on August 2, 2015. The demonstrators gathered in support of a Hong Kong woman who was sentenced to three-and-a-half months jail for using her breast to bump a police officer during a protest. AFP PHOTO / Philippe Lopez

In Hongkong hebben zo’n 200 mannen en vrouwen betoogd door een bh te dragen. Ze protesteren tegen een «ridicule veroordeling».

«Ik zie er nogal lelijk uit als man in een bh», zei een van de aanwezigen, «Maar nog veel lelijker is het vonnis van de rechterbank.» De betogers protesteerden tegen de veroordeling van de dertigjarige Ng Lai-ying. Tijdens een andere betoging in maart, werd zij tegengehouden door de politie. Een hoofdinspecteur wilde haar tas grijpen, maar raakte haar borst. Zij klaagde hem aan voor aanranding, maar de politieman klaagde haar op zijn beurt aan «omdat ze haar borst als wapen gebruikte.»

Absurd vonnis

De rechtbank gaf politieman Chan Ka-go gelijk en veroordeelde Lai-ying tot drie maanden cel. «Ze gebruikte haar vrouwelijke identiteit om de aanklacht te verzinnen dat de politieman haar lastiggevallen had», zei de rechter volgens de krant South China Morning Post. Hij zei dat een ontradende straf nodig was omdat «het publiek anders zou kunnen denken dat men zomaar een politieman kan aanvallen tijdens een betoging.»

«Het vonnis is absurd, hoe kan een borst nu een wapen zijn?», zei een van de betogers daarentegen. Volgens haar moet de politie van Hongkong hoognodig werk maken van richtlijnen om om te gaan met vrouwelijke betogers. De betoging was niet toegelaten maar verliep vreedzaam. De betogers overhandigden een petitie aan de politiemensen. Sommige betogers -mannen en vrouwen- droegen een bh, anderen zwaaiden ermee.

In Hongkong, een regio van China met zelfbestuur, is het de laatste tijd wel vaker erg onrustig. Meestal zijn de betogingen gericht tegen de Chinese regering, die haar greep op Hongkong niet wil verliezen. De regio wordt bestuurd volgens het adagium «één land twee systemen», wat betekent dat Hongkong een apart statuut heeft binnen China.