Wetenschappers ontwikkelen app om chlamydia op te sporen

Wetenschappers zijn op de proppen gekomen met een app die moet helpen om chlamydia op te sporen. De onderzoekers hopen daarmee het aantal gevallen van de besmettelijke soa terug te dringen door de opsporingstests makkelijker en goedkoper te maken.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Een van de grote problemen bij chlamydia is dat besmette personen niets in de gaten hebben omdat de ziekte meestal geen symptomen veroorzaakt. Maar als chlamydia lange tijd onbehandeld blijft, kan de soa uitgroeien tot een eileiderontsteking en onherstelbare schade toebrengen aan de vrouwelijke voortplantingsorganen. Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) komt eileiderontsteking voor bij 30% van de mensen die besmet zijn met de ziekte. Die ontsteking kan later leiden tot onvruchtbaarheid, chronische pijn in de eileiders en levensbedreigende buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Een team van onderzoekers onder leiding van Jeff Tza-Huei Wang, wetenschapper aan het Johns Hopkings University BioMEMS Lab in Baltimore heeft nu een eerste goedkope NAAT-test ontwikkeld die overal uitgevoerd kan worden. Het toestel ter grootte van een kop koffie en omvat een staalvoorbereiding, DNA-amplificatie en dataverwerking. Het instrument werd mobiLab gedoopt en zou de ziekte kunnen opsporen via een uitstrijkje. De gebruiker kan vervolgens de resultaten verwerken met een smartphone.

Dankzij het onderzoek kunnen niet-traditionele instellingen voor gezondheidszorg de test nu ook aanbieden en kunnen er meer mannen en vrouwen gescreend worden. “Door moleculaire opsporingstechnologie dichter bij instellingen voor gezondheidszorg te brengen en resultaten sneller aan artsen te bezorgen, kunnen we de zorgstandaard voor chlamydiapatiënten aanzienlijk verhogen en tegelijk ook kosten besparen”, klinkt het bij Dong Jin Shin, onderzoeker aan Johns Hopkins University in De Morgen.