Gedaan met verticale video’s op YouTube!

The "YouTube" logo is seen on a tablet screen on December 4, 2012 in Paris. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

YouTube wil het gebruiksgemak voor mobiele surfers verbeteren door verticale video’s die gemaakt zijn met een smartphone niet langer in een horizontaal scherm af te spelen.

Verticale video’s zijn de plaag van het internet. Het is nochtans makkelijk om de beelden gewoon horizontaal te registreren, zoals de mensheid altijd al heeft gedaan sinds de gebroeders Lumière. Bovendien worden die verticale video’s meestal afgespeeld in een horizontaal scherm met links en rechts twee zwarte banden, kijk bijvoorbeeld naar dit filmpje van een klimmende peuter.

Aan dat laatste wil YouTube nu iets doen. De populaire videowebsite wil verticale video’s -in elk geval op mobiele toestellen- nu ook verticaal weergeven. Zo verdwijnen de zwarte balken en neemt de video gewoon de vorm van het scherm aan. Een kleine aanpassing waar we lang op hebben moeten wachten. Voor YouTube is het een logische beslissing om het gebruiksgemak op mobiele toestellen te verbeteren. Nu al surft zowat de helft van hun bezoekers mobiel.

Een handige tip als je verticale video’s helemaal wil verwijderen: probeer je smartphone 90° te draaien bij het filmen.