Zwitsers leger ‘steelt’ Frans water om koeien te helpen

A cow awasits milking in the mountain pasture of "Theraulaz d'en bas" 1295m high near Albeuve on August 29, 2011. During the summer season, farmer Jean Louis Roch produces every morning several wheels of Gruyere cheese from raw and not heat-treated milk. Produced since at least 1115 AD in and around the small town of Gruyeres, the cheese it is still manufactured to the traditional, ancestral recipe in village dairies in French-speaking Switzerland. Last year the European Union granted Europe-wide protection for Gruyere cheese from Switzerland, sidelining a 2007 bid by French producers of cheeses of the same name. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Een diplomatieke rel tussen Frankrijk en Zwitserland – over water voor dorstige koeien – is op het nippertje afgewend. 

Zwitserland kampt momenteel met een van de ergste hittegolven in jaren. Om koeien in de Alpenweiden te beschermen tegen uitdroging, staken helikopters van het Zwitserse leger onlangs de Franse grens over om in het Lac des Rousses, in het departement Jura, water te halen.

De militaire operatie deed heel wat toeristen schrikken die in het meer aan het pootjebaden waren, en ook de bewoners panikeerden. De lokale autoriteiten “wisten niets af van de operatie”, zei Christophe Mathez, de onderburgemeester van de gemeente Les Rousses.

Ruis op de lijn

Een diplomatiek relletje leek in de maak, ware het niet dat het om een misverstand door een communicatieprobleem ging. Volgens Zwitserse media had het leger wel degelijk toestemming gevraagd, maar dan aan de Franse luchtmacht, en niet aan het gemeentebestuur.

“Toen ze ons contacteerden, beseften we meteen dat de communicatie was fout gelopen, en hebben we onze helikopters teruggeroepen”, lichtte de militaire topman Denis Froidevaux toe aan de Zwitserse krant Le Matin.