Zweden vindt wrakstukken van ‘miniduikboot’

Swedish minesweeper HMS Koster searching for what the military says is a foreign threat in the waters in the Stockholm Archipelago, Sweden, on October 19 2014. The Swedish armed forces stepped up a military operation off the coast of Stockholm on Saturday where they were investigating a report of "foreign underwater activity". AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / MARKO SAAVALA /SWEDEN OUT

De Zweedse marine gaat wrakstukken onderzoeken die in zijn territoriale wateren zijn ontdekt en die mogelijk toebehoren aan een mini-onderzeeër. Of er een link is met de Russische duikboot die vorig jaar in Stockholm werd gezien, is nog niet duidelijk. 

Of het om een nieuw of een oud vaartuig gaat, en hoelang het al op de zeebodem voor de Zweedse oostkust ligt, is niet bekend. De duikers van Ocean X Team en Ixplorer, die het wrak hebben gevonden, menen wel dat het een Russische mini-duikboot betreft. Op de romp staan immers cyrillische letters.

Volgens Ocean X is het vaartuig, dat nog helemaal intact is, 20 meter lang en 3,5 meter breed. Ook alle luiken zijn dicht. “We vrezen dat de bemanning zich niet heeft kunnen redden toen de boot tot zinken kwam”, luidt het.

Wrak uit 1916?

De marine onderzoekt momenteel video-opnames die duikers van de wrakstukken hebben gemaakt. Het is nog niet zeker dat het ook om een onderzeeër gaat, aldus Jesper Tengroth, woordvoerder van de Zweedse strijdkrachten. Hij wilde niet verder speculeren en zei dat er geen bijzondere haast geboden is, “omdat het wrak toch nergens heen gaat”.

De Zweedse marine maakte eind vorig jaar jacht op een duikboot die in de hoofdstad Stockholm werd gezien. De jacht leverde geen concrete bewijzen op voor de aanwezigheid daarvan, maar het leger noemde het erg waarschijnlijk dat een buitenlands – mogelijk Russisch – vaartuig zich verborgen hield.

Een expert die in de Zweedse pers wordt aangehaald, vermoedt echter dat het wrak dat nu werd gevonden dat van een Russische onderzeeër is die in 1916 zonk.