“Aidstesten moeten gemakkelijker toegankelijk worden”

Wie zichzelf wil testen op een eventuele besmetting met hiv, moet gemakkelijker toegang krijgen tot de nodige tests. Dat blijkt uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad. Momenteel kunnen de tests alleen worden uitgevoerd door medisch personeel, maar dat heeft volgens de Gezondheidsraad tot gevolg dat het moeilijk is om een overzicht te verkrijgen van het aantal potentiële besmettingen. Niet iedereen is immers geneigd om met een arts over zijn seksuele activiteit te praten.

Door de drempel voor het afnemen van een hiv-test te verlagen, is het volgens de Hoge Gezondheidsraad mogelijk om de strijd tegen aids efficiënter te voeren en eventuele besmettingen sneller te ontdekken.

Aidstests in discotheken
De Hoge Gezondheidsraad pleit onder meer voor de mogelijkheid om de tests beschikbaar te stellen aan organisaties die aanwezig zijn op muziekfestivals of andere grote evenementen. Ook zouden de tests in discotheken verkrijgbaar moeten kunnen zijn, oordeelde de organisatie.

Daarnaast pleit de Hoge Gezondheidsraad er ook voor om de hiv-tests vrij bij de apotheker verkrijgbaar te maken. De huidige tests maken het immers mogelijk om aan de hand van speeksel of bloed in minder dan twintig minute een diagnose over een eventuele besmetting te krijgen. Deze diagnose heeft een zekerheid tussen de 70% en de 99%.

Een proces van lange adem
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)  heeft aangegeven dat ze bereid is om de nodige initiatieve te nemen om het wettelijk kader rond de hiv-tests aan te passen, zo schrijft Express.be. Ze wijst er tegenlijk wel op dat deze materie bijzonder complex is en dat dit een proces van lange adem zal worden.

Thierry Martin, directeur van het Aids Preventie Platform stelt echter dat er de voorbije periode vanuit de overheid weinig initiatief getoond wordt om de goede voornemens in praktijk om te zetten.