Rebelse kinderen verdienen later meer

Rebelse kinderen verdienen later doorgaans meer geld dan hun gehoorzame leeftijdsgenootjes. Dat blijkt uit een Luxemburgse studie.

Onderzoekers van de universiteiten van Luxemburg, Illinois en Berlijn volgden dertig jaar lang 745 Luxemburgse kinderen, vanaf hun twaalfde levensjaar tot hun 52ste. Dat bericht de nieuwssite Quartz. De voornaamste criteria die bepalen of kinderen later een succesvolle carrière uitbouwen zijn ijver, IQ en de socio-economische achtergrond van hun ouders. Wanneer de onderzoekers echter enkel keken naar het loon dat ze later verdienden, bleek dat “kinderen die regels niet volgen en hun ouders niet gehoorzamen” later een aanzienlijk hoger salaris hadden. Meer nog: die karaktereigenschappen bleken zelfs de grootste invloed te hebben van alle mogelijke criteria. Dat is een “verrassende vondst”, klinkt het.

Er zijn uiteraard enkele vraagtekens te plaatsen bij de resultaten. Zo zou het kunnen dat de conclusie enkel van toepassing is op de Luxemburgse situatie of dat er nog een ander criterium in het spel is dat de onderzoekers niet onderzocht hebben, zoals wel vaker het geval is bij statistisch onderzoek. Ook over de mogelijke verklaringen is er geen eensgezindheid. Het zou kunnen dat rebelse kinderen meer veeleisend zijn bij salarisonderhandelingen of sneller loonsopslag vragen. Het zou ook kunnen dat ze in het algemeen meer opkomen voor hun eigen belangen en hun doelen meer vastberaden nastreven.