Ikea waarschuwt voor vallende kasten

Ikea waarschuwt 27 miljoen Amerikaanse klanten voor de gevaren van omvallende kasten. In de VS zijn afgelopen jaar twee kinderen op die manier om het leven gekomen.

Alle Amerikaanse klanten die een kast boven een bepaalde hoogte kochten, krijgen een bevestigingssetje om het meubelstuk vast te maken aan de muur. De kasten worden dus niet teruggeroepen. Volgens Ikea is alles perfect veilig als men de kast goed bevestigt, zoals ook in de instructies staat. Het gaat om kinderkasten hoger dan 58 centimeter en gewone kasten hoger dan 74 centimeter. In totaal gaat het om 27 miljoen verkochte meubels, waaronder 7 miljoen exemplaren van de populaire kast ‘Malm’ (foto boven).

Het is de Amerikaanse veiligheidsautoriteit die de kat de bel aanbond nadat in 2014 een 2-jarig uit Pennsylvania en een 1-jarig kind uit Washington stierven toen ze onder een Malm-kast terechtkwamen. Ikea zelf heeft weet van 14 gevallen waarbij een Malm-kast omgevallen is, waarbij vier mensen gewond raakten. Sinds 1989 zouden er nog drie andere gevallen bekend zijn waarbij iemand om het leven kwam door een omvallende kast. In februari dit jaar publiceerde het Zweedse bedrijf al onderstaande video om hun klanten te waarschuwen.