Iedereen op de motor

Het aantal inschrijvingen van nieuwe motoren en scooters is in ons land in het eerste half jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2014 gegroeid met 4,25%. In totaal zijn er van januari tot en met juni 14.374 nieuwe gemotoriseerde tweewielers en trikes ingeschreven. Het aantal inschrijvingen van tweedehands motoren en scooters in de eerste zes maanden ligt met 38.373 nagenoeg gelijk aan dat in dezelfde periode van 2014. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Federatie van de Automobiel- en Tweewielerindustrie FEBIAC op basis van data van de Dienst Inschrijvingen Voertuigen.

Populair

De voorkeuren van de Belgische kopers weerspiegelen zich ook in de top tien van de populairste modellen: vooral zware motoren en scooters. BMW bezet met de R1200GS (een adventurebike), de R1200RT (een toermodel) en de R1200GS Adventure (een wat extreme versie van de GS) de eerste, tweede en vierde plaats. Vespa neemt met vier scooter-modellen ook een prominente plaats in in de top tien: de GTS125 staat op drie, de GTS300 op vijf, de Primavera 125 op acht en de GTS250 op tien. Yamaha heeft twee modellen in de top tien: de MT07 (zes) en de MT09 (negen), modellen die in 2014 op de markt kwamen en sterk blijven presteren. Honda maakt de top tien compleet met de scooter PCX125 (op zeven).

BMW mag dan wel de top-tien aanvoeren, maar moet qua marktaandelen met 12,3% genoegen nemen met een tweede plaats achter Honda dat met 13,1% het meest ingeschreven merk is. Yamaha is nummer drie met een aandeel van 10%, gevolgd door Piaggio (9,8%) en Kawasaki (6%).
Overigens doet de motormarkt het in 2015 niet alleen in ons land goed. Ook in Nederland (waar men aan slechts 7326 nieuw verkochte motoren komt, iets meer dan de helft van het aantal in ons land) en in belangrijke markten als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje is er groei. In Italië is er sprake van een status quo, terwijl in Frankrijk de markt licht krimpt met 5%.