Roemeens festival laat bezoekers met bloed betalen

Transsylvanië, het land van Dracula, is dit jaar weer het decor voor het Untold Festival. Dat festival organiseert nu een unieke actie, waardoor festivalgangers onder andere Dimitri Vegas & Like Mike gratis aan het werk kunnen zien. Het enige dat ze daarvoor moeten doen, is bloed afstaan. De ietwat lugubere manier van betalen heeft echter niets te maken met ’s werelds bekendste vampier. 

In Roemenië wordt er bijzonder weinig bloed gedoneerd, waardoor ziekenhuizen kampen met een ernstig tekort. Volgens de organisatie geeft slechts 1,7% van de Roemenen bloed, een van de laagste percentages in de Europese Unie. De organisatoren van Untold Festival proberen dat probleem nu aan te pakken door festivalgangers tickets te geven in ruil voor een bloedtransfusie.

Wie zich tussen 10 en 24 juli online opgeeft als bloeddonor in Roemenië, krijgt korting op een combiticket voor vier dagen. Daarnaast zetten de organisatoren eerder al mobiele bloedtransfusiecentra op poten in Boekarest en Cluj. Gulle schenkers daar werden beloond met een gratis dagticket. Een mooie verloning voor eventjes bloed te geven, als je weet dat klinkende namen als David Guetta, Avicii en Dimitri Vegas & Like Mike er optreden.