Wat eet je bij een lekkere pint?

In Frankrijk kunnen ze ervan meespreken: Belgen zijn gek van wijn en champagne. Maar als er één ding is wat we nog liever drinken, dan is het wel bier. Van industriële brouwers tot het sterk toenemende aantal microbrouwerijen, er is een publiek voor elk soort bier. Ter gelegenheid van onze nationale feestdag schotelen we zytholoog Michaël Vermeren tien bieren voor. Niet altijd de meest gebruikelijke merken, maar zeker geen onbekenden. Aan hem om er een passend gerecht bij te verzinnen.

Orval

«Orval past perfect bij zalm, maar ook bij fazantenvlees bijvoorbeeld. Dit bier is ook heel lekker bij bepaalde desserts, zoals een crème brûlée. Je kan dat zelfs maken met Orval! Het is een licht biertje, met een ietwat bittere en zure toets.»

Rode Chimay

«Een bruin bier dat uitstekend past bij wild (hert, ree…) en gestoofde gerechten, zoals karbonades. Blauwe Chimay is iets zoeter en kan je ook bij chocolade drinken.»

Zinnebir

«Een heel bitter blond bier. Zinnebir is heel lekker bij zeevruchten, maar ook bij romige cottagecheese of geitenkaas. De bitterheid versterkt de smeuïgheid van de kaas en past goed bij de zurige smaak van verse kaas.»

Deus

«Een typisch aperitiefbier. Maar ik heb het ook geprobeerd bij vistartaar: rauwe vis met zout, peper, wat paprika en venkel. Perfect! En Deus smaakt ook lekker bij een carpaccio van sint-jakobsschelpen. Kortom, een aanrader bij schaaldieren.»

Delirium Tremens

«Een tripel die heerlijk is bij gevogelte, zowel in een waterzooi als een tomatencrème. Je kan Delirium zelfs gebruiken als ingrediënt in die gerechten.»

Abbaye d’Aulne Bruin

«Een bier met een lichtjes gebrande, geroosterde mouttoets. Perfect bij gegrild vlees op de barbecue. Tip: laat het vlees enkele uren marineren in het bier. Maar je kan deze Abbaye d’Aulne ook drinken bij desserten met donkere chocolade (mousse, taart…).»

Rulles Tripel

«Hier hoort wit vlees bij: kalfsvlees, varkensvlees, gevogelte… Dat geldt trouwens in het algemeen voor alle tripels.»

Bush amber

«Een zwaar bier (12°) dat je op het einde van de maaltijd drinkt. Lekker bij gerechten en desserts met pruimen, mirabellen of konijn met pruimen. De zoete smaak van de pruim en de Bush passen perfect bij elkaar, en de alcohol versterkt de smaak van de saus.»

Kriek Mort Subite

«Een gesuikerd, maar lichtjes zurig bier. Daar horen dus desserts met rode vruchten bij. Aardbeien, frambozen, rodevruchtensoep, of een beetje zuriger met rabarber. En er gaat niets boven konijn met Kriek!»

Blanche de Namur

«Hier passen vis, mosselen en schaaldieren bij. Maar ook een sorbet. Wist je trouwens dat je van deze Blanche een sorbet kan maken, met bramen en een beetje honing? Je vindt er een toets van oranje citrus en koriander in terug. Ook een sabayon van wit bier is heel lekker bij vis.»