“Is ’t nog ver?”: zonder stress op reis met je kroost

A boy jumps into the water of a public swimming pool on July 23, 2013 in Berlin's Neukoelln district as temperatures in the capital reached 30 degrees Celsius .AFP PHOTO / JOHANNES EISELE

«Zijn we er bijna?» en «papa, ik moet plassen». Het zullen met stip de meest gehoorde uitspraken tijdens een vakantie met kinderen zijn. Toch hoeft reizen met je kroost niet tot stress te leiden, zolang je rekening houdt met deze tips. 

*** Voor je vertrekt ***

Op vakantie gaan is voor kinderen een groot avontuur waar ze maanden op voorhand naar uitkijken. Om te vermijden dat ze je in de dagen voor vertrek de oren van het hoofd zeuren om alle details, kun je hen gemakkelijk op de reis voorbereiden.

 • De kaart: Maak samen een kaart van de weg die jullie zullen afleggen, van de voordeur tot het hotel. Duid erop aan welk deel jullie met de auto afleggen, welk stuk er wordt gevlogen en waar jullie de trein of een bus zullen nemen.
 • De film: Laat je kinderen kennismaken met jullie vakantiebestemming door samen naar een film te kijken die zich daar afspeelt. ‘De klokkenluider van de Notre Dame’ heeft Parijs als achtergrond, terwijl een deel van de Bond-film ‘Skyfall’ zich in Turkije afspeelt. Speur ook Google af naar foto’s van waar jullie naartoe gaan.
 • De bagage: Spoor je kinderen aan om zelf hun koffer in te pakken, en vertel hen daarbij wat ze op reis allemaal nodig zullen hebben. Maar om zeker te zijn dat de valies niet volgestouwd zit met alleen maar knuffelberen, controleer je hem best nog even voor vertrek.
 • De playlist: Als er een lange autorit op het programma staat, stel dan een playlist met iedereens favoriete liedjes samen. Of zoek muziek die jullie al doet dagdromen over de eindbestemming.
People sit on a merry-go-round at the annual funfair "Cranger Kirmes" in Herne, western Germany, on August 7, 2014. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
AFP / PATRIK STOLLARZ

*** Op het vliegtuig ***

Krappe zitjes, knorrige buurmannen en kwijtgeraakte koffers: vliegen is voor volwassenen niet altijd even aangenaam, laat staan voor kinderen. Probeer hen flink en stil te houden en je komt een pak relaxter aan op je bestemming.

 • De cadeautjes: Stop in een rugzakje een hoop kleine cadeautjes die apart zijn ingepakt. Denk aan een reisspelletje, kleurpotloden, een tekenblok of een nieuwe knuffel. Elk uur mogen de kinderen een pakje opendoen.
 • De hapjes: Zorg voor voldoende snacks aan boord zodat je kroost geen hongerhuilbuien krijgt. Nootjes, een appel of koekjes krijgen hen gegarandeerd stil.
 • Het flinkzijnspel: Niemand wil de ouder zijn van het kind dat het hele vliegtuig in rep en roer heeft gezet. Maak van flink gedrag een spelletje en geef hen punten. Niet tegen de stoel voor hen schoppen is bijvoorbeeld twintig punten waard, net als een halfuur niet roepen of ruziemaken met broer of zus. Wie honderd punten heeft, krijgt een snoepje.
A child walks in the hall of the Gare Saint-Charles railway station in Marseille, southern France, on July 31, 2010. France's holiday migration hits its peak this weekend as one batch of holidaymakers go back to work and another takes off for their summer destination. AFP PHOTO / VINCENT BEAUME
AFP / VINCENT BEAUME

*** In de auto ***

De Autoroute du Soleil kan op een hete zomerdag een echte hel zijn, zeker als je urenlang in de file staat tussen andere zonnekloppers. Maar lang leve de autospelletjes!

 • Roadtripbingo: Het internet staat bol van de bingokaarten om de achterbank mee zoet te houden. Een gele vrachtwagen, een verkeerslicht, een koe, een brug, een benzinestation en een caravan: wie het eerst alle vakjes op zijn kaart heeft kunnen schrappen, wint.
 • Het alfabetspel: Laat je kinderen voor alle letters van het alfabet iets opschrijven dat ze uit het raam kunnen zien. Bij de ‘m’ zetten ze dan bijvoorbeeld motor, en bij de ‘p’ politieagent. Wie heeft als eerste een volledig roadtripalfabet?
 • De dierenslang: Een klassieker, maar hij werkt wel. Iedereen noemt om de beurt een dier, dat moet beginnen met de laatste letter van het vorige beest. Na slang komt giraf, gevolgd door flamingo, olifant en tijger.
 • Het audioboek: Autospelletjes genoeg, maar ook die zijn kinderen na een tijdje beu. Een leuk audioboek werkt altijd, zeker als ze er zelf eentje mogen uitkiezen. Onze aanraders? ‘Pluk van de Petteflet’ van Annie M.G. Schmidt en ‘Matilda’ van Roald Dahl.
A girl plays on a beach at Tortuga island, in the southern Caribbean Sea, during an inspection by the Venezuelan Tourism Minister on July 20, 2013. The government suspended by 30 days the tourist boats arriving to the island to complete a clean-up operation.  AFP PHOTO/JUAN BARRETO
AFP/JUAN BARRETO

*** Op je bestemming ***

Vaak beperkt een gezinsvakantie zich tot kamperen in Zuid-Frankrijk of luieren aan een zwembad in Spanje. Een ietwat verdere reis kan perfect met je koters, die het trouwens allemaal net zo spannend zullen vinden als hun ouders.

 • Het ritme: Reizen met kinderen gaat trager dan met z’n tweeën, dus neem je tijd. Kleuters kijken graag in het rond en hebben er weinig aan om zo snel mogelijk van A naar B te geraken.
 • De camera: Geef je kinderen als ze al wat ouder zijn een wegwerpcamera. Foto’s vanuit hun standpunt zorgen gegarandeerd voor hilariteit. Je kunt er ook een spel van maken en hen een lijstje geven met wat ze tijdens de vakantie allemaal moeten fotograferen.
 • De trein: Weersta de verleiding om een auto te huren als er een goed uitgewerkt openbaarvervoernet is. Welk kind houdt nu niet van een ritje in de trein of een tocht met een veerboot?
 • Het dagboek: Koop samen een mooi notaboek en laat je kinderen een reisdagboek bijhouden. Ze kunnen er de belevenissen van elke dag in neerpennen, en ook de buskaartjes en museumtickets krijgen er een plaatsje.
 • De stembus: Maak een lijst met de mogelijkheden en vraag waar ze zelf naartoe willen. Heb je twee of meer kinderen, laat hen dan om de beurt een activiteit kiezen. Mama en papa gaan akkoord met het waterpark, maar dan staat er de volgende dag wel een museumbezoek op het programma.
 • Het speelgoed: Ga op zoek naar plaatselijk speelgoed. Een pop uit de VS of auto’s uit Australië zijn zoveel leuker dan wat er thuis in de kast ligt.
 • De verzameling: Begin een verzameling die je kinderen tijdens elke vakantie kunnen aanvullen. Koelkastmagneten zijn een goed voorbeeld, maar ook sleutelhangers of petten vind je nagenoeg overal.

 

Eldrid Deleu