“Apple en Samsung werken aan ingebouwde simkaart”

NTT DoCoMo PR officer, Mamiko Tanaka shows off the World Wing headset, Motorola V66, and SIM, FOMA card, during its press preview in Tokyo, 19 May 2003. NTT DoCoMo announced they will launch the new international roaming service with 72 GSM countries and areas for DoCoMo 3G FOMA handset users, World Wing starting on June 01, 2003. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA

Apple en Samsung hebben de handen in elkaar geslagen met de GSMA, de brancheorganisatie voor de mobiele industrie, om te werken aan een ingebouwde simkaart die het makkelijker moet maken om over te schakelen naar een andere provider. Dat heeft Anne Bouverot, het hoofd van GSMA, in de Financial Times gezegd.

De GSMA vertegenwoordigt een groot aantal mobiele aanbieders van overal ter wereld en zou nu bezig zijn met gesprekken met bedrijven die telefoons en tablets maken om te kijken wat de opties zijn. Mogelijk zit een overeenkomst over een ingebouwde simkaart in de pijplijn.

Dit zou betekenen dat gebruikers van provider zouden kunnen wisselen zonder daarbij de simkaart van hun telefoon te moeten aanpassen. De huidige simkaarten zijn nog aan de telecomaanbieder gebonden en bovendien zijn er drie formaten in de omloop. «Het leeuwendeel van de telecomaanbieders is al een boord en het plan is om de technische specificaties voor een consumentenversie eind 2016 klaar voor gebruik te hebben», stelde Bouverot in de Financial Times.

Eén abonnement voor meerdere toestellen
Apple heeft al een stap in die richting gezet door gebruikers van de iPad Air 2 in de VS en in Groot-Brittannië te voorzien van een soort ingebouwde simkaart. In die landen kunnen klanten maandelijks van provider wisselen, zonder dat daar een fysieke simkaart aan te pas komt.

Als de plannen van GSMA doorgang vinden, zouden gebruikers van telefoons en tablets in de toekomst enkel inloggegevens van hun provider moeten invullen om gebruik te kunnen maken van telecom en mobile internet. Mogelijk kan één abonnement dan ook vanaf meerdere apparaten worden gebruikt.

De brancheorganisatie zegt dat de mobiele aanbieders en de fabrikanten op dezelfde golflengte zitten. «Apple en Samsung maken deel uit van de nieuwe sim-specificatie», vertelde Bouverot. Apple zou wel nog formeel moeten instemmen, maar de GSMA is daar erg optimistisch over.