Acht tips voor de Gentse Feesten

20130727 - GENT, BELGIUM: Illustration picture shows people at the Vlasmarkt during the Gentse Feesten city festival, in Gent, Saturday 27 July 2013. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Vanavond gaan de 172ste Gentse Feesten van start. Om het hele programma mee te pikken en alle podia af te dweilen kom je vast en zeker tijd te kort, maar met deze tips zie je alvast de bomen in het Gentse bos. 

  • 10 jaar Bataclan, ‘den jubilee’
20100719 - GENT, BELGIUM: Illustration picture shows the entrance to the installation 'Circus Vangheluwe' at the Batakamp, organised by Circus Bataclan on the Gentse feesten, Monday 19 July 2010. The Circus Vangheluwe alludes to former Brugge bishop Roger Vangheluwe, who quit after he admitted to sexual harrasment of a young member of his family. Because of the controversy, police was present at the first 'show'. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Het prettig gestoorde collectief Cirq maakt al voor de tiende keer zijn opwachting op de ‘Gentsche Fieste’, en dat wordt gevierd met een jubileumeditie. Het middelpunt van ’10 jaar Bataclan’ wordt een peepshow, waarvan het decor door Cirq werd overgekocht van een failliete Gentse peepshowzaak. Het publiek mag zich ook verwachten aan de beste acts van de afgelopen tien jaar.

Bataclan haalde de voorbije jaren geregeld het nieuws met hun vaak omstreden acts. Zo was de politie aanwezig bij de eerste voorstelling van hun ‘Cirkus Vangheluwe’ in 2010. Alleen kinderen kleiner dan 1m35 waren daarbij toegelaten. Net in dat jaar had de West-Vlaamse bisschop Roger Vangheluwe toegegeven dat hij een kind had misbruikt.

Bataclan gaat niet langer door in het heraangelegde parkje aan de Willem De Beersteeg, maar wel op de parking van de Arteveldehogeschool in dezelfde straat.

  • Church

Een nieuwkomer is Church, een gastronomische pop-upbar in de Sint-Jacobskerk. In de kerk bij de Vlasmarkt wordt wel vaker een concert gegeven, maar het is de eerste keer dat ze tien dagen lang meedraait tijdens de Feesten.

Church belooft “een uniek rustpunt” op het parcours te zijn, “met een onvervalste bar all day long, rustgevende cultuurconcerten, een expo en florale versiering”.

Sint-Jacobskerk, Bij Sint-Jacobs

  • Klankfest

10 Days Off is niet meer, maar Klankfest is een meer dan waardige opvolger. Tien dagen lang krijg je in de Vooruit het allerbeste uit de Gentse partyscene voorgeschoteld.

Vanavond staat ‘The very best of tech-house, not for pussies!’ by Decadance op het porgramma, morgenavond zijn onder meer de Charlatan en The Sound of Belgium aan de beurt met een muzikale reis door het Belgische elektronisch verleden. Ook Kozzmozz, Culture Club, Democrazy en Hindu Nights zijn van de partij.

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23

  • Polé Polé
20130727 - GENT, BELGIUM: Illustration picture shows Pole Pole at the Grasmarkt-Korenlei during the Gentse Feesten city festival, in Gent, Saturday 27 July 2013. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Akkoord, je kunt er na 23 uur ‘s avonds niet meer in of uit, maar een gevestigde waarde is het bruisende Polé Polé-festival op de Gras- en Korenlei wel. Morgenavond spelen dj’s Laston en Geo de pannen van het dak, maar ook een boel andere acts waar je het warm van krijgt staan er op het podium.

Graslei en Korenlei

  • Barrio Cantina

Achter het podium van Polé Polé, in de Ravensteinstraat, staat nog een nieuwkomer. Barrio Cantina omschrijft zichzelf graag als het ‘Belgian food truck festival’, en de 25 foodtrucks voorzien hongerige magen graag van iets lekkers. Streetfood uit Beiroet of biofrietjes van de Frietfiets? Graag!

Ravensteinstraat

  • Boomtown

Het Boomtown Festival op de Kouter doet maar vijf van de tien feestendagen mee, maar dat wil niet zeggen dat er minder spectaculairs te beleven valt. Gratis en voor niets krijg je er Flip Kowlier, Het Zesde Metaal, Kenji Minogue, Bed Rugs, Hong Kong Dong en Kapitein Winokio te zien.

Kouter

  • Baudelohof
20140718 - GENT, BELGIUM: Illustration picture taken during the first day of the 171st edition of the Gentse Feesten city festival, in Gent, Friday 18 July 2014. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Dansinitiaties, circusworkshops en optredens in de Spiegeltent: het park Baudelohof staats sinds jaar en dag synoniem voor swingende gezelligheid. Lindy hoppen, lijndansen of salsa, je kunt het hier allemaal.

Baudelohof

  • Groentenmarkt

Op het kleine podium van de Groentenmarkt staan steevast de beste coverbands geprogrammeerd. Hun namen doen er weinig toe, maar dansen, shaken en swingen zul je op de tonen van het beste wat de muziekgeschiedenis al heeft afgeleverd.

Groentenmarkt

Het hele programma van de Gentse Feesten vind je hier.

(edl)