Telefoon kan je depressie voorspellen

Wetenschappers van de Northwestern University beweren dat een telefoon kan achterhalen of iemand depressief is. Wie veel naar zijn smartphone loert, heeft vaker neerslachtige gevoelens en hebben meer last van een slecht humeur. 

Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Northwestern Medicine Universiteit. De onderzoekers analyseerden het telefoongebruik van 28 personen. Veertien van hen hadden te kampen met een depressie.

Wat blijkt? De depressieve personen gebruikten hun telefoon beduidend vaker: zo besteden zij gemiddeld 68 minuten per dag aan hun telefoon. Bij de niet-depressieve mensen is dat slechts 17 minuten.

Daarnaast brachten de depressieve personen ook minder tijd door op andere locaties en waren ze vaker thuis. “Dat is niet zo onlogisch, als je weet dat depressieve mensen niet zo uitgaand zijn. Ze hebben gewoonweg weinig energie om activiteiten te ondernemen”, vertelt onderzoeker David Mohr. “Ze gebruiken vaker hun telefoon om negatieve gedachten te ontwijken.”

Ook al gaat het om een kleinschalig onderzoek, de resultaten zijn toch interessant. “We kunnen via deze manier passief detecteren of iemand een risicogeval is”, besluit Mohr.