Haaien blijken fans van death metal

Ter gelegenheid van hun jaarlijkse Shark Week ging Discovery Channel op zoek naar een grote witte haai, die de bijnaam Joan of Shark draagt. Om de reusachtige roofvis aan te trekken, maakte de crew gebruik van een opmerkelijke techniek. 

Voor het programma Bride of Jaws wou de crew van Discovery Channel Joan of Shark, een uitzonderlijk grote witte haai met een lengte van bijna vijf meter, voor de camera krijgen. Om haar aan te trekken, gebruikten de documentairemakers de muziek van metalgroep Darkest Hour in plaats van het gebruikelijke visaas.

Joan of Shark kwam jammer genoeg niet op de muziek af maar zoals je kan zien in de bovenstaande video verschenen er al snel twee andere haaien. Dat heeft echter niets met hun muzieksmaak te maken. Haaien beschikken over receptoren over hun hele lichaam waarmee ze trillingen in het water kunnen waarnemen. Metal veroorzaakt trillingen van een lage frequentie die voor de haaien hetzelfde aanvoelen als vibraties van vissen die met moeite vooruitkomen. De angstaanjagende roofvissen volgen de bevingen dus in de hoop een eenvoudige hap te vinden.

De Australiër Matt Waller gebruikt de techniek al sinds 2011 om haaien naar zijn boottochten te brengen. Hij haalde de inspiratie bij een duikcentrum in Guadeloupe, dat muziek afspeelde voor zijn klanten en daarmee haaien leek aan te trekken. Terug thuis besloot hij zelf te experimenteren. De haaien waren doorgaans niet geïnteresseerd in zijn muziek, totdat hij AC/DC afspeelde.

Death metal heeft bovendien nog een voordeel. Normaal gezien wordt visaas, bestaande uit stukken vis en bloed, gebruikt om haaien te lokken. Het visaas heeft echter een effect op het gedrag van de haaien. Pine Knoll Shores, een stadje in het Amerikaanse North Carolina, heeft visaas al verboden omdat het haaien dichterbij de kust zou brengen. De tonen van groepen als AC/DC en Darkest Hour zouden wel eens soelaas kunnen brengen voor reisorganisatoren die haaien willen blijven tonen.