België heeft uitstekende reputatie

20150412 - OOSTENDE, BELGIUM: Illustration picture shows the Belgian flag at the Belgian coast in Oostende, Sunday 12 April 2015. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

België heeft een top tien-plaats veroverd in de lijst van landen met de beste reputatie. Ons land wordt beschouwd als ethisch, verantwoordelijk, vooruitstrevend en veilig.

België stijgt van de twaalfde naar de tiende plaats, blijkt uit de jaarlijkse Country RepTrak-studie door het Reputation Institute. Daarvoor werden 50.000 mensen uit de G8-landen (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland, Groot-Brittannië en de VS) naar hun mening gevraagd over 55 andere landen.

Canada, Noorwegen en Zweden vormen de top drie van landen met de beste reputatie, gevolgd door Zwitserland, Australië, Finland, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Nederland en België. Duitsland, vorig jaar nog nummer 10, zakt vijf plaatsen en is de grootste daler in de top 20. Ons land krijgt in de meting 72,3 punten, wat beschouwd wordt als een ‘sterke’ score. Ter vergelijking: Canada krijgt 78,1 punten.

«België wordt gepercipieerd als een ethisch en veilig land, dat goed functioneert. Bovendien wordt het gezien als vooruitstrevend op economisch en sociaal vlak, met de nodige verantwoordelijkheidszin binnen de internationale gemeenschap», klinkt het. «De aanwezigheid van de Europese instellingen en de NAVO speelt ongetwijfeld een grote rol.»

Verder werd bij 14.000 Belgen gepeild naar hun mening over enkele Belgische instellingen. De Rode Duivels (73,2), het leger (70,5) en de mutualiteiten (65,7) scoren het best, gevolgd door de politie (64,4), de koninklijke familie (55,2), de werkgeversorganisaties (54,5) en de vakbonden (50,4). De belastingsdienst scoort het laagst (34) en ook de federale regering (40,7) scoort niet al te best.