Griekse villa’s en eilanden gaan spotgoedkoop de deur uit

Naar aanleiding van het akkoord van maandag zou de Griekse regering overwegen om een aantal eilanden in de etalage te zetten. Momenteel is zo’n 10% van alle Griekse eilanden al in privébezit, maar er staat er ook een heel aantal te koop nadat vorig jaar een belasting op het bezit ervan werd ingevoerd. Die belasting was voor veel eigenaars onbetaalbaar, waardoor er voor hen niets anders op zat dan de eilanden van de hand te doen. Ook de luxueuze villa’s op de eilanden gaan momenteel voor een prikje de deur uit.

De prijzen van de villa’s zijn de jongste maanden gehalveerd. Villa’s die een klein half jaar geleden nog ruim twee miljoen kostten, staan nu voor slechts een miljoen te koop. De Khalkidhiki-regio in Macedonië is momenteel de populairste locatie om een eigen stekje te aan te schaffen. Gemiddeld gaan villa’s met zwembad en een mooi zicht daar nu weg voor 250.000 tot 500.000 euro.

Wie echt een eigen eiland wil aanschaffen, moet wel iets dieper in de buidel tasten. Voor 3.745.000 euro kun je bijvoorbeeld Gaia kopen, een eiland van 17 hectare dat niet ver van westelijke Griekse kust ligt.

Ook Nissos Sofia, eveneens 17 hectare groot, wordt verkocht. Met een prijskaartje van 5,5 miljoen euro is het iets duurder dan Gaia, maar je krijgt er wel een vergunning bij om er een grote villa of zelfs een klein resort neer te poten.

Op de website van vastgoedmakelaar Private Islands Online staan momenteel nog achttien andere eilanden te koop, voor een prijzen rond de 4 miljoen euro. Moest de Griekse overheid beslissen om nog meer eilanden te koop te zetten, komen er potentieel tussen de 1.200 en 1.600 nieuwe eilanden op de markt. De verschillende overheidsdepartementen zijn het namelijk niet eens over hoeveel eilanden er exact zijn.