Burgemeester Venetië heeft het gehad met dagjestoeristen

A view of the landmark bell tower of Venice's St Mark's Square on April 23, 2013.Today a press conference announced the end of the work to consolidate the Campanile. The work on the Campanile , started at the end of 2007, was necessary to stop the fissuring at the base of the structure, which over time has compromised its stability. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Als het van de nieuwe burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, afhangt, zal zijn stad binnenkort geld vragen aan de talrijke toeristen die het San Marcoplein willen bezoeken. Niet iedereen zal in de geldbuidel moeten tasten om het beroemde Piazza te betreden, alleen «het verkeerde type» toerist. 

Volgens de erfgoedgroep Italia Nostra wordt het plein jaarlijks door zo’n 30 miljoen mensen bezocht. Veel Venetianen klagen erover dat de toeristische industrie in hun stad stilaan een nachtmerrie aan het worden is.

Burgemeester Brugnaro wil toeristen in categorieën opdelen. Voor de inwoners van Venetië en mensen die voor langere tijd in de stad verblijven, zullen geen beperkingen gelden. Alleen wie op daguitstap komt, moet op voorhand boeken, zegt de centrumrechtse politicus. Brugnaro wil ook voorrang verlenen aan inwoners en residenten voor het gebruik van de vaporetto.

Dupe van de hervorming moeten de zowat 70.000 dagjestoeristen zijn die dagelijks in Venetië ronddwalen om er snel aan sightseeing, winkel- en restaurantbezoek te doen. Hoeveel een bezoek aan het Piazza San Marco dan wel zal kosten, en hoeveel mensen elke dag een kaartje zullen kunnen kopen, is nog niet duidelijk.

Venetië is niet de enige stad die worstelt met de nadelen -uiteraard zijn er ook economische voordelen- van het dagjestoerisme. Ada Colau, de nieuwe linkse burgemeester van Barcelona, heeft beslist om voorlopig geen vergunningen meer uit te reiken voor nieuwe hotels in haar stad. Ook zij wil het massatoerisme terugdringen om de stad leefbaar te houden. “Massatoerisme kan een stad doden”, zegt ze daarover. “We willen niet eindigen zoals Venetië.”