Malaria uitroeien brengt 4 biljoen dollar op

Health agents look at a sick child laying under a mosquito net in a hospital on April 24, 2015 in the popular suburb of Port-Bouet in Abidjan, on the eve of the World Malaria Day on April 25, 2015 as the Ivory Coast's ministry of Health in collaboration with the UNICEF and Global Fund for HIV launched in Abidjan a distribution of mosquito net in the prevention of the desease. Malaria kills on average 7 children every hour in Ivory Coats and about 1,200 children in sub-Saharan Africa per day. AFP PHOTO/ SIA KAMBOU

Als malaria uitgeroeid wordt, brengt dat de wereldeconomie 4 biljoen dollar op. Landen waar malaria nu al teruggedrongen wordt, doen het economisch beter dan andere landen.

Het uitroeien van malaria levert niet alleen een groot menselijk, maar ook een economisch voordeel op. Om malaria uit te roeien tegen 2030 is nog zo’n 110 miljard dollar aan investeringen nodig. Maar die investering brengt een veelvoud op. Dat schrijft het persagentschap IPS op basis van gegevens van de VN.

Malaria zorgt vooral in Afrika voor een groot productieverlies door meer sterftegevallen, meer afwezigheid op school en op het werk en minder productieve arbeidskrachten. Als de mensheid erin slaagt komaf te maken met malaria, zou dat in Afrika ten zuiden van de Sahara meteen 270 miljard dollar opleveren. Wereldwijd gaat het om minstens 4 biljoen dollar, dat is 4.000.000.000.000 dollar. Landen die de strijd tegen malaria aan het winnen zijn zien hun economie nu al sneller groeien dan landen waar de ziekte de bovenhand haalt.

Millenniumdoelen

De cijfers komen van de Verenigde Naties en de organisatie Roll Back Malaria. Beide organisaties presenteerden hun bevindingen tijdens de Internationale Conferentie over Ontwikkelingssamenwerking in het Ethiopische Addis Abeba. Op die conferentie wordt de ontwikkelingssamenwerking na 2015 besproken. Na dit jaar lopen de millenniumdoelstellingen immers af. Ze worden opgevolgd door de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG), of duurzame ontwikkelingsdoelen. Dat zijn doelstellingen die tegen 2030 gehaald moeten worden. Een van de millenniumdoelstellingen was het terugdringen van het aantal malariadoden. Het aantal slachtoffers is sinds 2000 ongeveer gehalveerd. De meeste malariadoden vallen in Afrika, en het grootste deel van hen zijn kinderen jonger dan 5. Maar liefst 20% van de kindersterfte in Afrika is te wijten aan malaria.