Staan vliegtuigzitjes binnenkort tegenover elkaar?

Vliegen in economy class is zelden een pretje: weinig beenruimte, het gevreesde zitje in het midden en bijbetalen voor een smaakloze sandwich. Maar als het van Zodiac Seats France afhangt, wordt de nachtmerrie nog wat erger. In plaats van de passagiers schouder aan schouder te zetten, wil het bedrijf hen geschrankt laten plaatsnemen.

Zodiac Seats France, een zetelleverancier voor luchtvaartmaatschappijen, heeft al een patent genomen op het nieuwe concept. Daarbij komen passagiers schuin tegenover elkaar te zitten. De zogenaamde ‘Economy Class Cabin Hexagon’ zorgt er dus voor dat je als reiziger meer buren krijgt, die bovendien recht in je gezichtsveld opduiken.

Officieel moet die positionering de mensen meer ruimte geven op schouder- en armhoogte, al lijkt het er vooral op dat het bedrijf meer mensen in de beschikbare ruimte wil krijgen. Eerder broedden verschillende luchtvaartmaatschappijen al op een systeem met elf zitjes per rij of zelfs staanplaatsen bij korte vluchten.

Het goede nieuws is dat het Hexagon-systeem volgens Wired nog niet meteen in productie gaat, omdat het eerst nog een batterij tests dient te doorstaan. Zo moet het bij problemen mogelijk zijn om de passagiers snel te evacueren.