Twee weken alcohol afzweren verricht wonderen voor het lichaam

Tijdens de zomer is er geen betere manier om een broeierig warme dag af te sluiten dan met een terrasje, barbecue, festival, of gezellig kampvuur. En daar hoort steevast een glas alcohol bij om het vakantiegevoel volledig te laten zegevieren. Maar doen die glazen boterhammen, gin-tonics en cosmopolitans niet meer kwaad dan goed? Volgens Jake Deutsch, oprichter van CURE Urgent Care zou twee weken onthouding alvast geen slecht idee zijn. 

Zelfs matige drinkers hebben er baat bij als ze drank af en toe links laten liggen. “De schade aan de lever stapelt zich op. Elke dag een paar glazen drinken, is even schadelijk als buitensporig binge drinking gedrag. Omdat je eigenlijk constant je lever aanvalt, loop je meer risico op aandoeningen zoals levercirrose of een onsteking aan de pancreas”, legt Deutsch uit aan Women’s Health.

Het mag dan nog zo onmogelijk lijken, twee weken geen druppel alcohol aanraken heeft tal van voordelen.

1. Je speelt de overtollige winterkilo’s kwijt

Minder tijd spenderen op terrasjes of op feestjes, betekent niet alleen meer tijd voor te sporten, maar ook minder calorieën. Suikerdranken zoals sangria bevatten bijvoorbeeld tussen de 200 en 700 calorieën. Echte dikmakers dus. Daarnaast blijkt uit een resem studies dat alcohol de spiergroei afremt, waardoor al dat harde werk in de gym voor niets is geweest.

2. Je huid gaat stralen

We hebben allemaal wel eens last van een kater. En hoewel de hoofdpijn op zich al vervelend genoeg is, heeft je huid ook heel wat te lijden. Na een avondje drinken, voelt je gezicht droog en ben je gedehydrateerd. Oorzaak is opnieuw het effect van alcohol op de lever.

3. Je wordt meer zen

Volgens een studie van de Binghamton University lopen studenten die veel drinken meer risico op depressies dan hun medestudenten die frisdrank of water verkiezen. Dat is alarmerend, want net die leeftijdsgroep gaat volgens de onderzoekers gebukt onder stress. Omdat alcohol de manier waarop het lichaam omgaat met stress verandert, kunnen twee glazen onze kopzorgen al verergeren.

4. Je slaapt beter

Enkele glazen rode wijn ’s avonds maken je inderdaad slaperig, maar toch is het niet de perfecte slaapmuts. In tegenstelling tot wat velen denken, zorgt alcohol voor het slapengaan voor een onregelmatige slaap waarbij je vaak wakker wordt. Dit verklaart ook waarom we ons na een weekend feesten zo onproductief en lui voelen.

5. Je kan wat extra bijsparen

Terwijl dit voordeel technisch gezien niet in verband staat met je gezondheid, kan je je portemonnee spijzen met geld dat je normaal gezien aan drinken besteedt. En dat geld kan je elders en beter investeren.

6. Geen alcohol staat niet gelijk aan geen plezier

De leuze ‘zonder bier, geen plezier’, gaat niet op. Het is niet omdat je geen alcohol meer drinkt, dat je jezelf moet opsluiten thuis en je in de zetel moet nestelen. Je kan nog steeds uitgaan en wilde nachten beleven met je vrienden. En als je jezelf bent aan het uitleven op de dansvloer, weet je tenminste dat je effectief calorieën aan het verbranden bent.