Daarom krijgen steeds meer mensen rondom ons kanker

door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Het lijkt wel alsof er steeds meer gevallen zijn van kanker. Maar is dat echt zo? Oncoloog Bavesh Balar bevestigt op Livescience het vermoeden en somt drie algemene redenen op waarom er meer kankerpatiënten zijn dan vijftig jaar geleden. 

"Als oncoloog krijg ik vaak de vraag voorgeschoteld waarom zoveel mensen vandaag de dag geconfronteerd worden met kanker. Dat lijkt onlogisch als je rekening houdt met medische vooruitgang die we geboekt hebben op het gebied van kankeronderzoek en -preventie de afgelopen 50 jaar", opent Balar zijn column op LiveScience. Hoewel er verschillende factoren zijn die bijdragen aan de toename van het aantal mensen die tegen kanker vechten, ziet de oncoloog drie hoofdredenen.

1. We worden ouder

Net als bij hartziekten, treft kanker vooral ouderen. De ziekte wordt in ongeveer 77% van de gevallen vastgesteld bij mensen ouder dan 55 jaar. Een eeuw geleden werden we niet ouder dan 50 à 60 jaar. Zo worden we gemiddeld 79 jaar oud, terwijl de meeste slachtoffers van kanker geveld worden op een leeftijd van 73 jaar. Daarnaast zitten we met de vergrijzing van de bevolking, waardoor er nog meer kankerpatiënten zullen vallen.

2. Obesitas opent de deur voor verschillende kankers

Mensen leven steeds ongezonder. Zo kampen meer mensen met overgewicht en bewegen we te weinig. De organisatie 'American Society of Clinical Oncology' (ASCO) waarschuwt dat tabak niet langer de grootste risicofactor is voor kanker, maar obesitas. Zo lopen mensen met obesitas meer risico op borstkanker, darmkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, nierkanker, schildklierkanker en galblaaskanker.

3. Verschillende kankers zijn bezig aan een opmars

Bepaalde kankersoorten blijven aan terrein winnen en eisen meer slachtoffers. Balar geeft drie voorbeelden:

- Het humaan papillomavirus (HPV) is de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziekte en, wat enger is, het kan pas jaren na besmetting tot uiting komen. Zo verhoogt het virus de kans op kankers zoals baarmoederhalskanker. In België worden jaarlijks 643 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. 190 vrouwen per jaar sterven aan de ziekte.

- Ook maag- en darmkanker komen vaker voor. Het gaat met name over kankers met een negatieve invloed op het spijsverteringsstelsel - de maag, galblaas, lever, alvleesklier en de darmen. Ook hier kan overgewicht een rol spelen.

- Tot slot wordt ook huidkanker vaker gediagnosticeerd. “En juist huidkanker kan voorkomen worden”, vertelt Balar. “Omdat een bruin kleurtje mooi is, smeren mensen zich minder in met zonnebrandcreme of maken ze regelmatig gebruik van een zonnebank, wat het risico op huidkanker net verhoogt."

Balar sluit zijn column wel af op positieve noot. "Meer mensen overwinnen kanker, vooral omdat zij er op tijd bij zijn. Kanker staat dus niet langer gelijk aan een doodvonnis."