Linguine met artisjokken

Veel mooier dan artisjokken wordt groente niet. Eigenlijk is het dan ook een bloem, en wel eentje met veel smaak aan. Maar niet verschieten: eenmaal klaargemaakt, blijft er niet zoveel van over.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 4 artisjokken
  • 200 gram gerookt spek
  • 400 gram linguine
  • 2 teentjes look
  • Bladpeterselie
  • Kazenmix
  • Olijfolie
  • Grof zout
  • Zwarte peper


 

Stap 1

Het meeste werk kruipt in het ‘schoonmaken’ van de artisjokken. Enkel het hart is eetbaar, de rest van de groente is te taai. Verwijder telkens de steel van de artisjok en snij de groene bladeren af. Wat overblijft is het witte hart, waar je met een klein mesje nog de haartjes moet verwijderen. Wanneer dat gebeurd is, snij je de artisjokken in kleine stukjes.

Stap 2

Verhit een beetje olijofolie in een pan. Hak de look fijn en laat even aanstoven op een zacht vuur. Snij ondertussen het spek in fijne reepjes en doe ze in de pan. Voeg even later ook de artisjokken toe, eventueel met een klein beetje water om het garingsproces te versnellen. Wanneer de artisjokken mals zijn, haal je de pan van het vuur.

Stap 3

Terwijl de artisjokken garen, breng je een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook. Laat de pasta een minuut minder lang garen dan op de verpakking staat aangegeven. Giet de linguine af en doe ze in de pan met het spek en de artisjokken. Meng alles goed door elkaar en werk af met peper van de molen, fijngesneden peterselie, kaas en eventueel nog wat extra olijfolie.

Smakelijk!

Door Maarten Joossens