Online-verkoop binnenkort ook voor Belgische IKEA-klanten

De Zweedse meubelgigant IKEA maakte deze week bekend dat het zijn webshop zal uitbreiden naar alle landen waar het winkels heeft. Voorlopig concentreerde het woonwarenhuis zich op zijn ‘Cash & Carry’ systeem, maar daar komt verandering in.IKEA ANNA

De IKEA-website laat winkelaars nu al toe om te controleren of een bepaald product in een winkel aanwezig is, ter voorbereiding van een bezoek aan de winkel, maar het was niet mogelijk om effectief via de website te bestellen. In landen waar de winkelketen al erg lang aanwezig is, zoals Zweden, Frankrijk en Canada, was dit al wel mogelijk, maar het systeem liet in de meeste landen nog op zich wachten.

Je kon wel al in de winkel bestellen en afrekenen en dan thuis laten leveren, maar je moest dus nog steeds de winkel door. Binnenkort kan dat dus vanuit je luie zetel.

IKEA Shop 2

“We schakelen een versnelling hoger om IKEA om te bouwen tot een retailer waar je op verschillende manieren je producten kan aankopen. We zullen online-verkoop mogelijk maken in al onze markten over de volgende jaren,” liet de IKEA-directeur Peter Agnefjall weten in een mededeling.

Het bedrijf kondigde verder ook aan dat de IKEA Group verschillende bedrijfstakken zal overbrengen naar IKEA Systems, de overkoepelende holding. Waaronder IKEA Supply (logistiek) en IKEA Industry (houten meubels).

Volgens de meubelgigant zal het bedrijf zich daardoor meer kunnen focussen op verkoop in de winkel en op de website, terwijl IKEA Systems meer de technische kant zal beheren.

De Zweedse winkelketen heeft in België 6 winkels, waarvan er twee in Vlaanderen (één in Gent en één in Antwerpen), maar had eind 2014 361 winkels, in 48 verschillende landen wereldwijd. In 2014 draaide het bedrijf een omzet van 29.3 miljard euro, met een nettowinst van €3,3 miljard