Nooit meer hoofdpijn na enkele glazen wijn

TO GO WITH AFP STORY BY ALAIN JULIEN Hadrien Mouflard (L), French Champagne Ayal's director and Caroline Latrive, Ayala cellar chief, examine wine, on February 18, 2015 in Ay, near Reims, during an operation specific to Ayala. They gather still wines from different grape varieties, different soils and different years to get a second fermentation. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI

Sommige mensen hebben al na een paar glazen wijn last van hoofdpijn. De Nederlandse kokkin en vinologe Jacqueline Niesten heeft daarvoor nu de oplossing. Ze ontwikkelde een product dat je in de wijn moet doen en waarmee de vervelende bijwerkingen zo verdwijnen.

De boosdoener in de wijn zelf in niet zozeer het alcoholgehalte maar wel het conserveringmiddel sulfiet. Dat wordt door vele boeren in de wijn gedaan om ze langer te kunnen bewaren en om te verhinderen dat gisten de drank gaan bederven. Maar de stof heeft ook minder aangename bijwerkingen. Zo kan ze leiden tot hoofdpijn en misselijkheid maar ook tot zelfs hartkloppingen, astma-aanvallen, huiduitslag en gewrichtspijnen.

Niesten had als wijnliefhebber zelf ook last van de wijn. Na het drinken van een glas ’s avonds merkte ze dat ze de volgende ochtend “minder fris” opstond. En dus bedacht ze een oplossing: Sulfree. Een druppeltje hiervan zou de schadelijke effecten van sulfiet tenietdoen. Volgens Niesten is het “een ongevaarlijke variant van waterstofperoxide, die extra zuurstof in de wijn brengt en sulfiet omzet in een onschuldig sulfaat.”